Sterrenchef Luc Bellings publiceert zijn nieuwe gids met beste brasserieën aan de Belgische kust

KNOKKE, OOSTENDE, KOKSIJDE  - Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts is de nieuwste editie (2023) verschenen van wat stilaan een klassieker wordt: De beste brasserieën aan de Belgische kust. Gewezen sterrenchef Luc Bellings brengt daarin een overzicht van de betere zaken van Knokke tot in de Panne, zonder dat ze noodzakelijkerwijs een ster moeten hebben. Maar zoals algemeen bekend: in de betere brasserieën eet je bijzonder goed maar dan aan een voor de consument aanvaardbare prijs.

Limburger Luc Bellings zegt zelf dat hij zijn hart verloren heeft aan de Belgische kust. Volgens hem stijgt het niveau van de gastronomie er ook jaar na jaar. De bijna 70 adressen van tearooms en brasserieën die in het bijzonder mooi uitgegeven boekje zijn opgenomen, verdienen zonder onderscheid een bijzondere plaats. Ook enkele horecazaken in het hinterland krijgen een vermelding.

Maar dan zijn er nog de uitschieters, en dat zijn er 15. "Ik heb ook mijn favoriete eetplekjes", laat Bellings weten. "Adresjes waar professionalisme, een leuke sfeer, en evenwichtige prijs-kwaliteit verhouding en een onvergetelijke culinaire ervaring hand in hand gaan."

De vijftien voorkeur adressen zijn de volgende.

Oostduinkerke: Caricole (zie foto)

Knokke: Bistrol, Bistro Chou en Cédric

Zeebrugge: Nelson

Westkapelle: JETT

Nieuwpoort: De Blauwe Vogel, De Wasserette

De Haan: De Kruidenmolen

Ramskapelle: De Kruier

Koksijde: De New Kokkel

Oostende: Madam Kroket

Damme: Mout, Siphon, De Lamme Goedzak

foto: Elke en haar team van Caricole (Oostduinkerke), met boek in de hand