dierendonck vader en zoon

Sterslager Hendrik Dierendonck krijgt grote internationale erkenning

KOKSIJDE - Het bewijs is geleverd: sterslager Hendrik Dierendonck is een wereldwijde referentie in zijn sector. Ondanks de reputatie van het gelijknamige merk - en restaurant Carcasse - blijft de slager zichzelf uitdagen in zijn zoektocht naar uitmuntendheid. En het resultaat mag er zijn. Recent viel hij in de prijzen tijdens de World Steak Challenge in Dublin. Een gouden en zilveren medaille voor Dierendonck, die zichzelf nu stevig op de internationale vleeskaart plaatst.

In april werd Dierendonck nog tot 8ste beste steakrestaurant ter wereld verkozen door ‘World’s 101 Best Steak Restaurants’. En met twee medailles op de World Steak Challenge weet Dierendonck zich nu opnieuw te onderscheiden.

Tijdens deze internationale wedstrijd nemen slagers en vleesproducenten uit de hele wereld het tegen elkaar op met hun beste vlees. Slager Hendrik Dierendonck trok dit jaar naar Ierland met zijn favoriete, gerijpte stukken vlees. En hij kwam dus terug met een gouden en zilveren medaille. Voor deze challenge selecteerde hij stukken die gerijpt worden volgens de ‘oedslach’-techniek van zijn vader. Een mooie beloning voor de slager, die deze prijzen opdraagt aan zijn vader. Want die leerde hem de kneepjes van het vak.

Technisch proces

‘Oedslach’ is dialect voor oud geslacht of oud vlees. Voor sommige klanten liet vader Raymond bepaalde stukken vlees een paar weken rijpen in de koelkast (waar Hendrik zich als kind vaak verstopte). Beetje bij beetje, als eerbetoon aan zijn vader, maakte Hendrik zich de kunst van het rijpen eigen. En omdat die jeugdherinneringen naar boven brengt, ziet hij zichzelf als de grondlegger ervan.

Via een nauwkeurig technisch proces laten Hendrik en zijn team het vlees minimum acht weken lang rijpen. Dit gebeurt in drie stadia, telkens in een verschillende frigo bij een constante temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Zo krijgt het bijna gefermenteerde vlees een nootachtige smaak en malse en romige textuur. Voortaan mag het West-Vlaamse Oedslach-vlees van Dierendonck dan ook tot het beste vlees ter wereld gerekend worden.