Rousseau brothers

Steve en Conner Rousseau gaan in debat met Unizo-topman over de arbeidsmarkt

NIEUWPOORT - In Nieuwpoort pakte Unizo West-Vlaanderen uit met een opmerkelijk initiatief: een debat met Steve (House of Talents) en Conner Rousseau aan de ene kant van de tafel en Unizo-kopstuk Danny Van Assche aan de andere kant van de tafel. Onderwerp van gesprek: de krapte op de arbeidsmarkt ofte The War for Talent. Stof genoeg voor een gestoffeerde babbel, want de arbeidskrapte neemt ongezien proporties aan, aldus Unizo.      

De arbeidskrapte in West-Vlaanderen neemt ongeziene proporties aan. Overheden nemen, zonder veel succes, maatregelen om tegen 2030 80% werkzaamheidsgraad te bereiken. De oorlogsvluchtelingen kunnen daar (tijdelijk) soelaas bieden. Twee kmo’s op drie die vacatures hebben, zijn bereid Oekraïense vluchtelingen tijdelijk werk aan te bieden. Tijdens het event in de Vismijn in Nieuwpoort, waar Conner Rousseau, Steve Rousseau en Danny Van Assche in debat gingen, werden heel wat pijnpunten rond dit topic blootgelegd. “We zitten niet meer met een arbeidskrapte, maar met een arbeidstekort”, zei Danny Van Assche gisteren tijdens het debat.

 Midden februari werd een arbeidsdeal gesloten, over de hoofden van de sociale partners heen, die de doelstelling van 80% werkzaamheidsgraad niet dichterbij zal brengen. Unizo West-Vlaanderen mist maatregelen om werkzoekenden en inactieven aan te zetten actief te worden op de arbeidsmarkt. “Deze maatregelen zijn onvoldoende om de tewerkstellingsdoelstelling te behalen”, zei Robert Schaut, directeur ad interim bij Unizo West-Vlaanderen. “Unizo West-Vlaanderen is uitermate ontgoocheld dat de arbeidsdeal zich te weinig uitspreekt over het asymmetrisch arbeidsmarktbeleid (waar de gewesten autonoom kunnen handelen). We zijn nochtans grote voorstander om deze asymmetrische aanpak te gebruiken om op die manier een aangepast beleid te voeren in de drie gewesten.”

De standpunten van de halfbroers

Bijzonder boeiend was de passage waarbij de halfbroers Steve en Conner Rousseau op het voorplan traden. Met uitgesproken meningen, een kwaliteit waar ze een patent op hebben.

Conner: “Het maakt me intriest dat mensen vaak afgeven op personen die niet werken, terwijl het grote probleem ligt in het feit dat werken te weinig beloond wordt. Op die manier is het niet aantrekkelijk genoeg om te werken. Daar moet aan gewerkt worden.”

Steve: “Hoe komt het dat bol.com en coolblue in Nederland zitten en wij hier geen dergelijke bedrijven hebben? Als we met België de nummer 1 zijn op vlak van belastingen op alle vlakken, waarom zouden die bedrijven naar hier komen en zich hier vestigen en bijdragen aan de economie?”

Conner: “Een goede kinderopvang is van primordiaal belang om ook meer mensen aan het werk te zetten. Ik sprak onlangs met een alleenstaande mama die 1.380 euro netto verdient en 480 euro moet betalen voor kinderopvang. Begin er dan maar eens aan hé.”

Steve: “Tegenwoordig wordt heel vaak gekeken naar attitude, eerder dan competentie. Ik vind dat een goeie evolutie. Leergierige mensen die je kunt opleiden, ondersteunen en ‘kneden’ zijn van onschatbare waarde voor je onderneming.”