Televic verblijdt 242 scholen in Ghana met ‘smart class rooms’

IZEGEM - Tijdens de recente missie naar Ghana van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vergezeld van koningin Mathilde, kwam Televic verrassend uit de hoek. Liefst 242 scholen in het Afrikaanse land worden uitgerust met hulp van het West-Vlaamse bedrijf. Een schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) met veel meerwaarde voor de lokale gemeenschap.

Televic startte het schoolproject in Ghana enkele jaren terug op. Het betreft het grootste in zijn soort. In andere Afrikaanse landen zoals Angola, Kenia, Cameroun en Congo lopen gelijkaardige maar kleinschaliger initiatieven. "Zowel het kabinet van Ontwikkelingssamenwerking als het koninklijk Paleis wilden ter plaatse met ons initiatief kennis maken", vertelt sales director Dirk Verbeke van Televic. "Het betreft een samenwerking waar de lokale jeugd beter moet van worden. Enerzijds zorgen we in 242 Ghanese scholen voor goed uitgeruste smart class rooms, waarbij we zowel de hardware (computers) als de software leveren. Alles aangepast aan de Afrikaanse toestand op het terrein zelf, waarbij vooral ook rekening moet gehouden worden met de extreme klimatologische omstandigheden. De bedoeling is om de lokale jongeren vertrouwd te maken met het digitaal leren zodat ze op termijn ook kansen krijgen in het leven. Via digitale weg raken ze ook vertrouwd met de leerstof en zo kunnen ze hun niveau opkrikken en hopelijk ook hun toekomst verzekeren. Een tegenzet tegen analfabetisme zeg maar."

Grote interesse

Televic begeleidt in Ghana het hele parcours. 140 van de in totaal 242 nationale scholen zijn inmiddels uitgerust. De begeleiding en controle gebeurt vanuit Izegem. Een delegatie gaat regelmatig naar Ghana om de zaken aan te sturen. "Maar er is ook een grote maatschappelijke meerwaarde omdat we ook 28 volwassen Ghanezen opleiden om het project in goede banen te leiden", aldus nog Dirk Verbeke. De diverse Afrika projecten van Televic wekken grote belangstelling over het hele continent. Ook de Wereldbank en tal van ngo's betonden al hun warme interesse.