txture

Texture rondt de kaap van de 50.000 bezoekers

txturePrecies twee jaar na de opening van Texture, museum over Leie en vlas, mocht Texture zijn 50.000ste bezoeker ontvangen. Een mooie score, zeker omdat in 2015 alleen al meer dan 20.000 mensen het museum bezochten. Bovendien ontving Texture dat jaar de West-Vlaamse  Erfgoedprijs en was Texture genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2016 (EMYA). Voor het behalen van de provinciale erfgoedprijs noemde juryvoorzitter Patrick Allegaert  Texture een inspirerend voorbeeld van hoe een museum zichzelf opnieuw kan uitvinden. "Texture is erin geslaagd om van vlas en linnen weer iets hips te maken,” aldus Allegaert. Texture bereikt niet alleen mensen uit Kortrijk of West-Vlaanderen. Bezoekers van over het hele land vinden hun weg naar het museum. Ze komen uit Nederland en Frankrijk maar even goed uit Amerika, Japan, Australië. Tijdens de Biënnale Interieur lag het museum op de "Interieur route" van de binnenstad.

De stad Kortrijk verklaart zich erg tevreden met dit mooie cijfer, dat de verwachtingen inlost. "Naast het kwantitatieve cijfer horen we veel lovende reacties van het publiek, heet het bij het stadsbestuur. Tekenend is een quote van Vlerick-prof Marc Buelens recent in Trends. De welbespraakte Buelens verwoordde het zo: "Zelden heb ik zo’n knappe ode gehoord aan het ondernemerschap en aan de geest die in dat deel van ons landje rondzweeft. Is het een mythe of een verzinsel, dat verhaal over de hardwerkende, koppige, maar o zo ondernemende Zuidwest-Vlaming? Na een bezoek aan Texture zou je denken dat het geen toeval is.”

Texture is dan ook een zeer toegankelijk museum, niet alleen fysiek maar ook inhoudelijk: door de manier van presenteren is het hele vlasverhaal goed te begrijpen voor een breed publiek. Jong en oud ontdekken op eigen ritme wat het vlas vandaag nog betekent. De  authentieke  getuigenissen en de verhalen van de vlassers maken hun dagelijkse harde leven voelbaar. De collectiestukken lokken dan weer respect en bewondering uit voor zoveel vakmanschap. (KC)