The Nutty Farmer Burkina 24

The Nutty Farmer schenkt 1 procent van zijn omzet weg aan sociale projecten in Afrika

ZWEVEGEM - Moeder, waarom ondernemen wij? Als het van de succesrijke starter Fréderic Bostyn van The Nutty Farmer afhangt, dan onderneemt hij ook met een wereldvisie. Hij heeft zich voorgenomen om 1 procent van de omzet uit te keren aan een goed doel in het een of het ander land. In casu Burkina Fasso. Vorig jaar kwam Bostyn voor de dag met een eerste project: de bouw van een watertoren in de boerengemeenschap van Toussiana. Deze watertoren zorgt voor opslag van drinkwater. Dit jaar wordt geïnvesteerd in een schooltje.

The Nutty Farmer is een start-up die 100% fairtrade cashewnoten van boerencoöperaties uit Burkina Faso verwerkt tot (h)éérlijke producten met een mooi verhaal. Het aanbod van Bostyn vindt ook al zijn weg overzee.

"Om de problemen in de cashewsector aan te kaarten en aan te pakken hebben we ons eigen Nutty Farmer Program opgezet", aldus Bostyn. "De problemen zijn meervoudig. De meeste cashewnoten worden geoogst in Afrika om vervolgens naar Azië getransporteerd te worden om te pellen en dan naar Europa voor consumptie. Dit zorgt voor meer dan 12.000 extra transportkilometers en een groot verlies aan winst en tewerkstelling voor de Afrikaanse bevolking. Daar bovenop is er extreme armoede in Afrika en dan hebben we het nog niet eens over kinderarbeid of slechte werkomstandigheden. Met ons The Nutty Farmer Program willen wij oplossingen uitdokteren."

Fairtrade als uithangbord

In het kader van dat programma wordt rechtstreeks samengewerkt  met cashew boerencoöperaties in Burkina Faso waar de noten niet enkel geoogst maar ook ter plekke gepeld worden. Zo blijft er meer winstcreatie en tewerkstelling in Burkina Faso zelf. "Al onze producten zijn 100% fairtrade gecertificeerd", getuigt Bostyn. "Via fairtrade krijgen de boeren een betere prijs voor hun cashewnoten en daarbovenop een fairtrade premie die ze kunnen aanwenden om bijvoorbeeld nieuw landbouwgereedschap te kopen. Ook ziet fairtrade toe op betere werkomstandigheden voor zowel de boeren als fabrieksarbeiders."

Bostyn gaat nog verder door ook 'schenkingen' te doen. "We hebben ook onze eigen projecten ter plekke onder de naam The Nutty Farmer Projects", zegt de jonge starter. "Met The Nutty Farmer Projects willen we een deel van onze omzet terug investeren in de boerengemeenschap in Burkina Faso. Deze projecten moeten de natuur en het leven van de cashewboeren in Burkina Faso positief beïnvloeden. Vorig jaar zijn we gestart met de bouw van een watertoren en dit jaar gaat onze steun naar de oprichting van een heus schooltje."