De Haan Persconferentie-by-AS-Deldycke

Thibaud Hermans opent eerste C02-neutrale hotel van Vlaanderen

DE HAAN - Hotel des Brasseurs, een iconisch gebouw in De Haan, onderging een ware metamorfose. Eigenaar Thibaud Hermans heeft het historisch pand volledig in ere hersteld en getransformeerd tot het eerste klimaatneutraal gerunde hotel van Vlaanderen. Met oog voor duurzaamheid en een focus op lokale samenwerkingen, biedt Hotel des Brasseurs een unieke ervaring aan gasten die op zoek zijn naar luxe, comfort en een ecologisch verantwoord verblijf. Het hotel ontving een uniek duurzaamheidslabel voor zijn CO2-neutrale uitbating en opent zijn deuren in de loop van juli 2023.

Hotel des Brasseurs ontving het CO2 Neutral Company label, uitgegeven door het Knokse CO2 Logic en gecertificeerd door Vinçotte. Dit label geldt specifiek voor de uitbating van het hotel en focust zich op infrastructuuremissies, bedrijfswagens, afval, woon-werk verkeer en binnenkomend materiaal.

Maar Hotel des Brasseurs wil ambitieus verder gaan. Bijkomende inspanningen situeren zich in de historische studie naar authenticiteit van het gebouw, de warmte- en koelte-opwekking via geothermie, circulair hergebruik van alle grijs water, doorgedreven automatisering van de werksystemen, beperking, sortering en koeling van de afvalstromen, korte keten in zijn extreemste vorm én focus op de gezondheid van zowel de medewerkers als de gasten. “Deze zoektocht naar perfecte harmonie tussen historie en gastvrijheid heeft tot doel om de gasten een onvergetelijke, gezonde belevenis met een speciaal verhaal te schenken”, aldus hoteluitbater Thibaud Hermans.

Lang traject

Duurzaamheidscoach Guido Francque, sinds 1986 professioneel actief bezig met duurzaamheid, tekende samen met Thibauld Hermans het duurzaamheidstraject uit voor het hotel. De CO2-neutrale ambities worden doorgetrokken tot in de kleinste details van de uitbating van het hotel en - nog belangrijker - in de beleving van de gast. “Vandaag zijn heel wat duurzame investeringen nog moeilijk terug te verdienen maar in de toekomst wordt dit de norm", denkt Guido Francque. "Wie nu niet op de kar springt, komt te laat. Ik zie een mooie toekomst voor de horeca voor wie de duurzame shift durft te maken. Wie dat niet doet, zal verdwijnen.”

Toekomstgericht horeca ondernemerschap

Eigenaar Thibaud Hermans is geen onbekende in De Haan. In 2010 opende hij Vleesgrill Bleu Chaud. In 2015 richtte hij Hoeve Welgelegen in als B&B. In 2017 waagde hij zich aan de renovatie van Villa De Torre. Toen liet hij zich al door Guido Francque begeleiden op het vlak van duurzaamheid. In 2019 kocht hij dan Hotel des Brasseurs met de intentie nóg een stap verder te gaan door te opteren voor CO2-neutraliteit binnen de ondertussen bekende filosofie van duurzaamheid als basis voor gezond en toekomstgericht horeca ondernemerschap.

De gasten duurzaam verwennen, en dat via het concept van de korte keten (leveranciers uit de omgeving), daarin ligt de bestaansreden van Hotel des Brasseurs, zo zegt Thibaud Hermans. De gasten zullen dat tijdens hun verblijf ook merken. Enkele voorbeelden:

  • Het douchewater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt als spoelwater voor toiletten of voor irrigatie. Ook het afvalwater van gootstenen en wasmachines wordt op deze manier hergebruikt.
  • Koelen en verwarmen gebeurt met een geothermische warmtepompinstallatie. 22 boringen tot op 125 meter diepte laten toe om het hotel te verwarmen en te koelen via de warmte die permanent in de aardkorst zit.
  • Er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen en in het restaurant staan energiezuinige toestellen waarvan sommige toestellen hun eigen warmte recupereren.
  • Afval wordt gesorteerd en gekoeld in een aparte koelcel. Dat betekent geen ongedierte, geen vieze geuren en geen lelijke containers in het straatbeeld.
  • De medewerkers varen wel bij de ergonomische werkomgeving en goede balans tussen werk en privé.

Faciliteiten voor personeel

Avond- en weekenduren vormen een reëel probleem in de horeca. "Ook daar wilden we iets op vinden", legt Thibaud nog uit. "We werken een beurtrol uit waarbij onze restaurantmedewerkers bijvoorbeeld de ene week het ontbijt en de lunch verzorgen en de andere week de tearoom en het diner. We besteedden ook veel aandacht aan ergonomie. We installeerden bijvoorbeeld een goederenlift en kozen voor een rubberen keukenvloer die minder belastend is voor de knieën en de rug.”