Beauduin Thomas

Thomas Beauduin, zoon van, geeft zijn visie op familiebedrijven

KORTRIJK - De website familiebedrijf.be pakt steevast uit met interviews over de problematiek van familiebedrijven. West-Vlaanderen komt daarbij uitgebreid in beeld. In de laatste nieuwsbrief wordt Thomas Beauduin, zoon van de charismatische topondernemer Charles Beauduin (Vandewiele, Barco), voor het voetlicht gehaald. Twee jaar terug zette hij zijn eerste stappen op het thuisfront van zijn vader, na een ondernemersavontuur in het verre buitenland. 

De 'blije intrede' van de erg competente zoon, betekent nog niet dat het proces voor de opvolging al rond is, zo laat Thomas Beauduin verstaan op de website familiebedrijf.be. Het proces is gewoon opgestart.

Voor de mogelijke opvolger is het duidelijk: een grondige kennis van het beroep en de sector is zeer belangrijk, zo niet cruciaal. Thomas geeft aan dat hij en zijn broers bezig zijn met het opstellen van een familiecharter waarin de guidelines staan: wat zijn de waarden in de familie en in vaders leiderschap binnen het familiebedrijf? Thomas Beauduin denkt dat er in de hele aflossingsprocedure een belangrijke rol is weggelegd voor externe adviseurs voor familiebedrijven. Zegt Thomas Beauduin: “Zij kunnen voor een belangrijke meerwaarde zorgen. Het is niet altijd makkelijk om met de pater familias samen te werken. Externe mentoren zijn dan zeker een troef.”

Visie op de lange termijn

Hét grote voordeel van een familiebedrijf blijft voor Thomas Beauduin de langetermijnvisie, zeker in hun sector. “In de machinebouw bijvoorbeeld ontwikkelen we nu machines die pas over 8 jaar gebruikt zullen worden", zegt Beauduin junior. "Binnen de context van een familiebedrijf is het makkelijker om zo’n strategische beslissingen te nemen. Maar een familiebedrijf neemt je ook 24/7 in beslag. Een familiebedrijf leiden in West-Europa is als een roeping. Je moet dus wel die passie hebben anders hou je het niet vol.”

foto: Familiebedrijf.be