JCI winnaar 23

Tineke Serru (ExtraPower, Beernem) is de Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar

KORTRIJK - In Kortrijk Xpo werd donderdagavond de trofee uitgereikt aan de Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar. Er waren vier topkandidaten (Jonathan Goderis van Keypoint, Maxime Lambert van Le Petit Baron, Caroline Vercauteren van BonMush en Tineke Serru van ExtraPower). Finaal ging Tineke Serru met de prijs lopen. Een professionele jury beoordeelde de kandidaturen diepgaand. ExtraPower uit Beernem biedt een volledig spectrum aan van duurzame energiediensten. De jonge kmo groeit uitermate snel, ook in het buitenland, en kan verbazend goede cijfers voorleggen. De Jonge West-Vlaamse Ondernemer van het Jaar is een organisatie van JCI, dat het ondernemerschap maximaal wil promoten.   

ExtraPower biedt aan industriële klanten de juiste oplossingen om te anticiperen op de energie-uitdagingen van de toekomst. Centraal daarbij staat een eerlijke en transparante aanpak, wat zich vertaalt in een correct advies voor klantgerichte oplossingen. Een hoogwaardige kwaliteit, zowel van producten als diensten, geniet de absolute prioriteit. "Het is onze rotsvaste overtuiging dat dit de enige manier is om constructieve langetermijnrelaties op te bouwen en te onderhouden", zegt Tineke Serru.

Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken

De bijzonder gedreven Tineke Serru leidt de zaken samen met haar man Jannes Soutaer. Zij is zowat de minister van Binnenlandse Zaken in het bedrijf, hij de minister van Buitenlandse Zaken.

Het echtpaar toont zich ook bijzonder ambitieus en wil van ExtraPower een sterke pan-Europese groep maken, met -wat het buitenland betreft - vooral de focus op zonne-energie. Inmiddels heeft ExtraPower al voet aan de grond in Spanje en Roemenië. "In het buitenland zoeken we mee naar oplossingen die onze klanten toelaten om zelf zonne-energie op te wekken", aldus Serru. "Die energie kunnen ze vervolgens benutten voor eigen interne (productie)processen, de energiebehoefte van hun elektrische voertuigen en/of voor injectie op het net waar opportuun."

Volledig pallet

Het voor bedrijven bedoelde aanbod van ExtraPower oogt bijzonder breed. Duurzaamheid is de grootste gemende deler doorheen alle activiteiten. Dat gaat van aanleg en installatie van zonneparken, laadinfrastructuur en batterijopslag voor de B2B-markt.

In 2022 kwam daar nog een nieuw bedrijf bovenop met ExtraVolt. "Hiermee anticiperen we op de nood van klanten naar een hoogspanningscabine, in functie van hun installatie voor zonne-energie", aldus Serru. "Dankzij deze strategische beslissing evolueren we naar een ‘one stop shop’ voor zonneparken. De vooropgestelde timing voor de installatie van de zonnepanelen komt niet meer in het gedrang, aangezien we de aansluiting van een hoogspanningscabine nu zelf kunnen behartigen middels eigen installatiebedrijven."

Samen met Essers

Tot 29 december 2022 waren Jannes Soutaer en Tineke Serru nog volledig baas in eigen buik. "In de zomer van 2022 hebben we een traject opgestart om een partner te vinden die onze (internationale) expansie kon ondersteunen", aldus Serru. "We waren hierbij vooral op zoek naar een investeerder die voor extra kennis en expertise zorgt, wat cruciaal is om een snelle groei te kunnen realiseren. We zijn ervan overtuigd dat deze strategie absoluut noodzakelijk is, om ‘first in class’ te blijven binnen een sterk evoluerende sector."

De nieuwe partner heet Essers die via haar family office een meerderheid (51 procent) nam in ExtraPower. Het feit dat de gereputeerde familie Essers aan boord komt, zegt alles over het potentieel van ExtraPower. Tineke Serru en haar partner vullen de andere 49 procent in, en blijven operationeel bevoegd voor de dagelijkse gang van zaken. Volgens de spelregels van JCI moeten kandidaten minstens 30 procent van de aandelen aanhouden in een bedrijf, om in aanmerking te komen voor het prestigieuze concours.

Nog dit: de balanscijfers van ExtraPower ogen ook bijzonder.