Vandermeersch T definitief

Tom Vandermeersch lanceert met ‘Appartementor’ een nieuw vastgoedconcept

OOSTDUINKERKE - De 'appartementskoorts' die de hedendaagse vastgoedwereld kenmerkt (er worden meer flats dan huizen gebouwd tegenwoordig) kan niet zonder gevolgen blijven. Tom Vandermeersch lanceert daarom een innovatief idee met Appartementor. "Er is nood aan een onafhankelijke speler die op een professionele wijze de syndicus, de mede-eigenaar en de projectontwikkelaar bijstaat", vindt de in het vastgoed en ondernemerschap erg beslagen en ervaren Bruggeling Vandermeersch. "Geenszins grote modellen of theorieën. Wel met West-Vlaamse nuchterheid en een hands-on mentaliteit."

 

De 'verappartementisering" in België zet zich gestaag verder. Sinds heel wat jaren zijn er meer bouwaanvragen voor appartementen dan voor huizen. Eén op vier Belgen woont in een appartement. Vorig jaar zijn er in België 53.000 wooneenheden bijgekomen, waarvan 45.000 appartementen Sinds 2013 steeg het aantal appartementen met bijna 30%  of gemiddeld 33.000 per jaar en de verwachting is dat de stijging zich verder zal doorzetten. Zowel regionale als nationale projectontwikkelaars blijven volop nieuwe projecten ontwikkelen. Daarnaast is er ook nog een sterke groei van studentenkamers en assistentiewoningen.

"Dit alles moet of zou moeten op een professionele beheerd worden", zegt Tom Vandermeersch. "Maar er is een structureel tekort aan bekwame syndici waardoor de situatie stilaan problematisch wordt. Syndicus is waarlijk een knelpuntenberoep dat nochtans werkzekerheid en veel variatie biedt. In de volgende jaren zullen de winnaars, naast een verregaande digitalisering (waar ik voorstander van ben), volop inzetten op ‘human capital’. Hiervoor wordt er doorgaans veel te weinig tijd gemaakt en net daar ziet Appartementor zijn missie. Appartementor zet niet in op boekhouding, syndicsoftware, juridische of technische competenties bijschaven (er bestaan hiervoor voldoende opleidingen), maar des te meer op het ontwikkelen van de softskills. Snelle en goede pro-actieve communicatie en empathisch vermogen zijn essentieel."

Drie doelgroepen

Het idee van Appartementor is ontstaan naar aanleiding van enkele opdrachten die Vandermeersch de voorbije jaren kreeg als extern adviseur van enkele klanten. "Ik wil graag het métier van syndicus structureel helpen veranderen waarbij mensen het verschil maken", zegt Vandermeersch. "Voorts wil ik de inhoud van het beroep aan een breder publiek kenbaar maken. Medewerkers van syndic kantoren mobiliseren en empoweren waardoor ze meer respect zullen genieten. Daar krijg ik energie van."

Het concept van Appartementor mikt op drie verschillende doelgroepen: de syndicus, de mede-eigenaars en de projectontwikkelaars. "Voor de  syndicus kan de appartementor een klankbord en vertrouwenspersoon (oorfluisteraar noem ik het graag) zijn", aldus Tom. "Maar tevens kan hij hem of haar bijstaan met strategisch advies, mentoring en coaching voor zowel de zaakvoerder(s) als de medewerkers. Ik zie heel wat bekwame profielen, maar die verlaten de sector soms weer snel en dat is voor beide partijen jammer en niet rendabel. Ook voor mede-eigenaars kan de appartementor een bemiddelende rol spelen en hulp verlenen bij de zoektocht naar bijvoorbeeld een nieuwe syndicus. Het gebeurt nu eenmaal vaker dat beide partijen niet langer samen door dezelfde deur kunnen. Mede-eigenaars vinden het ook niet altijd leuk om de jaarlijkse AV bij te wonen en kunnen dus de appartementor ook vragen hen te vertegenwoordigen tijdens die vergaderingen."

Finaal is er nog een rol weggelegd ten opzichte van projectontwikkelaars. Zegt Tom Vandermeersch: "Projectontwikkelaars staan bij de lancering van een nieuw project veelal voor een delicate keuze bij de aanstelling van de eerste syndicus: is die niet bevriend met de promotor? Daarbij kan Appartementor dus ook de statuten met de bril van de toekomstige syndicus nalezen."