Debeausart Dirk Cairo

Topacademicus Dirk Debeaussaert wordt ook ondernemer in Caïro

KORTRIJK - De West-Vlaamse topacademicus Dirk Debeaussaert (in geel shirt), expert in de Islam en de Arabische cultuur, woont en werkt al jaren in Caïro waar hij aan fundamenteel onderzoek doet. Nu voegt hij nog een bijkomende dimensie toe aan zijn al rijk gevuld bestaan. Hij wordt ook reisleider maar dan op het hoogst denkbare niveau. Overeenkomstig zijn status als intellectueel van het beste soort. Citytrips kunnen individueel georganiseerd worden of voor een aparte groep. Het programma kan aan alle specifieke wensen aangepast worden.   

Dirk brengt sedert de jaren negentig geregeld tijd door in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij kreeg van vele vrienden de vraag om aan hen ook eens  het échte Caïro te tonen. Vandaar de idee om dat wat meer gestructureerd te gaan doen. Als gids. Debeaussaert kan bogen op een zeer grondige kennis van de stad, is vertrouwd met alle toeristische trekpleisters maar ook met haar verborgen schatten.

Als assistent-directeur van het Nederlands Vlaams instituut in Caïro gaf hij er trouwens les over de geschiedenis van Caïro. "De stad is uitgegroeid tot een metropool maar de oudste stadskernen hebben hun eigen ziel kunnen behouden", zegt Dirk. "Dit is de insteek voor mijn citytrips, vertrekkende vanuit mijn eigen ervaring en van de wijze waarop ik de stad heb beleefd. Het staat garant voor een persoonlijke toets."

De aandacht gaat naar de Koptische, vroeg-islamitische en Middeleeuwse stadsdelen, maar ook de architectuur en urbanisatie van de hoofdstad in de 19e en vroeg 20ste eeuw. Daarnaast worden natuurlijk het Egyptisch Museum, binnenkort het Great Egyptian Museum op het plateau van Gizeh, en het Civilization Museum niet vergeten, net zomin als de piramides van Gizeh.

De breedst mogelijke kijk

Wie met Debeaussaert op stap zal gaan, zal zich verzekerd weten van de breedst mogelijke kijk op een land en zijn hoofdstad. Prominente thema's zijn onder meer de relatie tussen godsdienst, moraal en recht, sharia en staatsrecht of de plaats van mensenrechten. Maar ook economische thema's van de Islam, in doctrine en praktijk, passeren de revue. Net zoals thema's als geneeskunde, innovatieve technologie, radicalisering van de Islam of nationale veiligheid.

De actualiteit wordt bekeken met het oog op de toekomst en de blik op het verleden. In de komende weken komt Debeaussaert trouwens ook uit met een boek over dezelfde thema's.

foto: Dirk Debeaussaert (in geel shirt)

info: www.dirkdebeaussaert.be