Transportgroep Sitra neemt Italiaanse sectorgenoot over

IEPER - Het Ieperse tansportbedrijf Sitra, gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met het vervoer en logistiek van voedingstransport, heeft een overname gerealiseerd. In Italië wordt de hand gelegd op sectorgenoot Ricotto Group (Turijn). Sitra is sinds 2021 voor de helft in handen van de Oost-Vlaamse investeringsmaatschappij Creafund. De rest van de groep zit bij de oprichtersfamilie Saelens die het bedrijf in 1962 boven de doopvont hield. Sitra heeft activiteiten in elf landen en beheert zo'n 2.000 stuks rollend materieel, telt bijna 1.000 werknemers op de betaalrol en is goed voor dagelijks 20.000 palletbewegingen.

Sitra is volgens de laatst beschikbare cijfers goed voor een geconsolideerde omzet van 124 miljoen euro en 1,75 miljoen euro nettowinst. De groep dankt een deel van haar omvang aan overnames. Met Ricotto Group wordt de troef van de complementariteit (zelfde visie op strategie, zelfde spirit inzake organisatie) en de geografische uitbreiding uitgespeeld.

Ricotto is ongeveer even oud (zes decennia) als Sitra, maar is ook veel kleiner met slechts 80 mensen in dienst. Het legt zich toe op het transport van vloeibare levensmiddelen en droge bulkgoederen en is volgens het persbericht over de transactie aan de slag voor een reeks Italiaanse voedingsmultinationals. Net zoals Sitra biedt Ricotto ook diensten met toegevoegde waarde aan, zoals het reinigen van materieel in een speciaal station. Steeds volgens het persbericht blijft de eigenaarsfamilie Ricotto aan boord om het bedrijf mee te leiden. Ook dat is toegevoegde waarde. Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar.