TVH wereldwijd gehackt

WAREGEM - Zondagavond werden de werknemers van TVH bericht dat er belangrijk nieuws op komst was. Helaas geen vrolijk nieuws: TVH werd wereldwijd gehackt. Voor de multinational een ramp. Cybersecurity wordt meer en meer een hete aardappel voor veel bedrijven.  

Hacking is de nieuwste vorm van topcriminaliteit. Experts zeggen dat het systeem ook nooit waterdicht kan beschermd worden. TVH investeert al jaren lang grote bedragen om hacking tegen te gaan, maar ook dat heeft, drie maal helaas, niet mogen baten. Nogal wat West-Vlaamse bedrijven werden de voorbije jaren digitaal lam gelegd. Het bekendste voorbeeld is dat van Picanol in 2020. Luc Tack weigerde het 'losgeld' te betalen.

De website ligt plat en alle systemen zijn uitgevallen. Daarbij komt nog dat er ook onderling, met de personeelsleden, niet of nauwelijks kan gecommuniceerd worden, met uitzondering van de whats app-berichten, of via private email adressen. Maar het werk en alle operaties liggen voorlopig stil.

TVH, specialist in onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen en bouw- en landbouwmachine, helpt wereldwijd 5.000 mensen aan werk. De helft daarvan werkt in België, verspreid over vestigingen in Waregem en Gullegem. De hacking is bijzonder slecht nieuws voor het bedrijf dat zo zijn hele werking ziet stil vallen.