unilin the dive

Unilin bouwt nieuw ‘inhouse’ opleidingscentrum The Dive

WIELSBEKE - In de War for Talent trekken bedrijven alle registers open. Unilin, dat gemakkelijk tot ruim 200 nieuw medewerkers zoekt, investeert nu volop in een eigen opleidingscentrum dat in het najaar de deuren moet open in Wielsbeke.  Zowel de huidige als de toekomstige medewerkers kunnen er de revue passeren om beter te worden in hun job. Op termijn wil Unilin dit concept ook doortrekken naar buitenlandse filialen.  

The Dive is dus een fysiek gebouw, maar het is ook de naam van onze totaalvisie op persoonlijke ontwikkeling, training en opleiding. "Met The Dive tillen we onze wereld van leren en ontwikkelen naar een hoger niveau", heet het bij Unilin.

De naam The Dive bouwt op het idee van verdieping: duiken in info, exploreren, zich verdiepen, blijven evolueren. Met de komst van het fysieke opleidingscentrum bereikt Unilin een nieuwe mijlpaal. "Het zal een beleving aanbieden voor medewerkers en potentiële medewerkers die nergens anders te vinden is", laat het bedrijf weten via de social media. Talentscouts Lies Langedock en Sarah Van Marcke lichten via Linkd'in een tipje van de sluier.

-Unilin Group organiseert al jaren interne opleidingen en biedt ook een uitgebreid aanbod aan externe opleidingen aan. Wat is er zo nieuw aan The Dive?

-Sarah Van Marcke: The Dive wordt meer dan een modern trainingscentrum voor onze bestaande en nieuwe medewerkers. Nieuw is het bezoekerscentrum dat mensen door middel van technologie wegwijs zal maken in de wereld van Unilin Group en alles wat wij te bieden hebben op het vlak van jobopportuniteiten. Hoe wij kijken naar leren en ontwikkelen, onze visie dat mensen hier niet alleen voor een job kiezen maar voor een hele loopbaan, komt met The Dive helemaal tot leven. Voor onze medewerkers komt er een webomgeving met dezelfde beleving, en we ontwikkelen ook een mobiele applicatie voor job- en campusbeurzen.

-Lies Langedock: We gaan voor het eerst tonen hoe werken en leren bij Unilin Group in elkaar zit. Op maat van de bezoekers en op een heel toegankelijke en laagdrempelige manier. Er komt een grote 3D-wand waarop we allerlei zaken zullen tonen. Bachelors elektromechanica tonen we bijvoorbeeld hoe hun werkomgeving eruit zal zien. Ben je iemand die graag meer expertise wil opdoen, dan tonen we je de verschillende toekomstmogelijkheden binnen ons bedrijf, aan de hand van getuigenissen van medewerkers die hetzelfde pad hebben afgelegd.

-Sarah Van Marcke: De vier carrièrepaden die we uitgestippeld hebben (deepening, managing, broadening en sustaining), maken we in The Dive concreet door ze uit te werken op maat van de persoon die daar staat. Op basis van hun achtergrond en hun ambitie. We willen medewerkers tonen wat de mogelijkheden zijn binnen de groep, inspireren met verhalen van mensen die bijvoorbeeld de switch gemaakt hebben naar een andere divisie, of zich net al jaren verder verdiepen in dezelfde functie.

-Waarom zetten jullie hier zo hard op in?

-Sarah Van Marcke: We hebben als snelgroeiend internationaal bedrijf te kampen met een verzadigde arbeidsmarkt en verschillende rekruteringsuitdagingen. De schaarste aan technische of operations profielen in deze regio is het grootst, maar we voelen dat de zoektocht ook moeilijker wordt voor andere profielen. Tegelijk zien we een trend van mensen die graag iets helemaal anders willen doen met hun loopbaan, zonder dat ze daarom over de juiste skills beschikken. Het idee om enkel mensen te rekruteren die aan alle vereisten beantwoorden is dus volledig achterhaald. Daarom zetten we al jaren in op leren op de werkvloer: als we voelen dat er een match is tussen onze bedrijfswaarden en die van de kandidaat, dan trainen we hen wel op de werkvloer. En we zorgen ervoor dat ze bij ons blijven door continu in hun ontwikkeling te investeren.”

-Lies Langedock: We trainen niet alleen op de werkvloer, maar geven sinds vijf jaar ook inhouse opleidingen in het Operations Training Center. Dat zijn vooral technische opleidingen, of opleidingen over veiligheid. Het Center leidt niet alleen starters op, maar ook mensen die zich verder willen ontwikkelen.

-Sarah Van Marcke: The Dive is een logische volgende stap, waar al onze medewerkers opleidingen kunnen volgen. Ik durf zeggen dat we op het vlak van leren en ontwikkelen baanbrekend zijn in de regio. Dat was zo met het Operations Training Center, en dat is met de invulling van The Dive en de ervaring die we er gaan aanbieden opnieuw het geval. We hebben trouwens nergens in de wereld iets gelijkaardig gezien, de inspiratie komt volledig uit onze hoofden (lacht).

-Verandert The Dive iets aan het aanbod aan opleidingen?

-Lies Langedock: Neen, we bieden vandaag al een heel ruim opleidingsaanbod aan, vrij beschikbaar voor al onze medewerkers. Sommige trainingen organiseren we intern, andere organiseren we met externe partners. Met meer en meer e-learnings die het makkelijk maken om de opleiding te volgen op het moment dat je die nodig hebt.

-Sarah Van Marcke: Het handige aan The Dive is dat het alles wat we de voorbije jaren aan leren en ontwikkelen hebben ontwikkeld, op een overzichtelijke manier samenbrengt. Ons aanbod is zeer divers en ruim, maar was door de jaren ook versnipperd geraakt waardoor het niet altijd even duidelijk was voor de medewerkers wat er allemaal bestaat. Laat staan voor potentiële medewerkers.”

Infojobs.unilin.com.