Nieuws West-Vlaanderen Unilin kondigt voor 155 miljoen euro nieuwe investeringen aan

Unilin kondigt voor 155 miljoen euro nieuwe investeringen aan

Unilin kondigt voor 155 miljoen euro nieuwe investeringen aan

WIELSBEKE – 155 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Unilin investeert in zijn bedrijven, in eigen West-Vlaanderen of in het buitenland. Een belangrijk, zeg maar het grootste, deel (20 miljoen euro) is integraal voorbestemd voor de fabriek in Avelgem waar de fabriek voor vinylvoeren fors wordt uitgebreid. Er gaat ook een pak geld naar het upgraden van de fabriek in Wielsbeke waar zogenaamde zachte vinylplanken – en -tegels (LVT) worden gemaakt. Unilin maakte zijn ambitieuze plannen bekend via een persbericht en wil met de aankondiging bewijzen dat het nog steeds sterk gelooft in de maakindustrie in eigen streek.   

Unilin Group investeert verder om via innovatie kansen te creëren voor het bedrijf en zijn medewerkers, zo luidt de boodschap. Met deze investering wil het bedrijf zijn positie verstevigen als Europees marktleider in vinylvloeren en kiest resoluut voor een verdere duurzame verankering van de productie in Vlaanderen.

Dit jaar zal Unilin 20 miljoen euro uittrekken om enerzijds de productie van LVT (luxevinyltegels) in zijn site in Avelgem gevoelig te verhogen en anderzijds een nieuwe, state-of-the-art productielijn voor LVT te bouwen in Wielsbeke. Met deze investeringen wil Unilin Group de LVT-categorie naar een nieuw niveau tillen waarbij een ongeziene look & feel en recyclage centraal staan.

LVT als groeimotor

De Flooring-divisie van Unilin Group produceert naast laminaat- en parketvloeren ook vinylvoeren. Binnen de vinylvloeren vormt LVT (luxevinyltegel) een stevige groeimarkt. Met Quick-Step, Pergo en Moduleo is Unilin Group Europees marktleider in de LVT-categorie. De makkelijk te installeren vinyl planken of tegels kunnen zonder lijm, ‘zwevend’ geplaatst worden of kunnen vastgelijmd worden. Binnen de LVT-vloeren bestaat er een flexibele en een rigide variant. De rigide variant wint de laatste jaren enorm aan populariteit, de flexibele klik-LVT boet aan populariteit in.

De bestaande LVT-lijn in Wielsbeke, die flexibele klik-LVT produceert, wordt in 2023 gradueel uitgefaseerd. Hierdoor komt op de productiesite in Wielsbeke ruimte vrij om te investeren in een nieuwe productietechnologie voor rigide LVT. Na intensieve testen en onderzoek van 2 jaar op een labo-opstelling, zal een nieuwe lijn de nieuwste productietechnologie combineren met door Unilin zelf ontwikkelde en gepatenteerde innovatie. Dit resulteert in een fijnere en gedetailleerdere look & feel. Daarnaast is de technologie een pak energie-efficiënter en laat ze toe om 100% gerecycleerde grondstoffen te gebruiken. Twee absolute pluspunten in de huidige marktcontext. De nieuwe productielijn zal in oktober 2023 operationeel zijn.

Opleiding in eigen huis

Het investeringsplan heeft een impact op de medewerkers van de bestaande LVT-lijn in Wielsbeke. Via opleidings- en trainingstrajecten binnen het pas geopende trainingscentrum The Dive, wordt een deel van hen klaargestoomd om met de technologie van de nieuwe lijn aan de slag te gaan. Anderen krijgen opportuniteiten binnen de state-of-the-art laminaatproductie op dezelfde site van het bedrijf.

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.