Balta

Unilin koopt oude Balta-site voor 37 miljoen euro

AVELGEM - Unilin investeert fors in vastgoed. Het bedrijf van uittredend CEO Bernard Thiers heeft 36,87 miljoen euro op tafel gelegd om een 14 hectare groot terrein in Avelgem aan te kopen. De site behoorde toe aan het Britse Victoria, de moedermaatschappij van Balta. "Als je de kans krijgt om grond van je buurman te kopen, dan moet je dat gewoon doen", aldus Bernard Thiers. 

Bernard Thiers deed zijn uitspraak in De Standaard. Unilin had al een eigen vestiging next door, en vergroot nu dus zijn actieradius aanzienlijk. "De aankoop van de nieuwe grond zal onder meer een aanzienlijke beparing meebrengen inzake transportkosten", laat Thiers nog verstaan. Balta produceerde er tot voor een paar jaar tapijt, maar na de overname door Victoria werd die activiteit wegens niet rendabel stop gezet. Unilin zag een opportuniteit.

Terugval van de vraag

Bernard Thiers zegt in De Standaard nog dat Quick-Step, dochter van Unilin en van het Amerikaanse moederbedrijf Mohawk, geen gemakkelijke tijden meemaakt. Corona zorgde nog voor een opvering van de vraag, maar nu doet het omgekeerde zich voor: de vraag stokt, met soms tijdelijke werkloosheid voor gevolg in de fabrieken in West-Vlaanderen. Die terugval is het gevolg van een malaise in de bouwsector. De beroepsfederatie Embuild wees de voorbije dagen ook al op bepaald ongunstige marktomstandigheden.

Steeds volgens Bernard Thiers treft de terugval alle vloerbekledingsproducten. Volgens de CEO zou de verkoop van het duurdere parketvinyl zelfs met 30 procent en meer gezakt zijn. Thiers verwacht geen beterschap voor eind volgend jaar. "2024 belooft een moeilijk jaar te worden", aldus nog de CEO van Unilin die volgend jaar opgevolgd wordt door Wim Messiaen.

foto: Het Nieuwsblad/Mediahuis