yunilin-2

Unilin stelt nieuwe investering in Rusland voorlopig uit

WIELSBEKE - De West-Vlaamse multinational Unilin (geconsolideerd goed voor 2,7 miljard euro omzet in 2021) heeft om en bij de 30 eigen fabrieken wereldwijd, waarvan twee voor vloerbekleding in Rusland. Een geplande investering voor de uitbreiding van de productiecapaciteit in Rusland wordt nu uitgesteld en verdaagd tot nader order. De reden moet niet ver gezocht worden.

De West-Vlaamse groep Unilin kondigde in de zomer van 2010, en bij monde van CEO Bernard Thiers, aan dat het een vestiging zou openen in Rusland. Concreet ging het toen om één fabriek waar laminaat zou worden geproduceerd voor de lokale markt. Voor 2010 was Unilin in Rusland ook al actief maar het ging toen puur om import en een lokaal warehouse dat de zaken opvolgde.

De Russische markt heeft de voorbije tien jaar de verwachtingen van Unilin in grote mate ingelost. De term groeimarkt was er nog het best van toepassing. Van één fabriek (voor laminaat) kwam er een tweede (voor vinyl) bij. In totaal werken er in de twee fabrieken om en bij de 550  Russen.

Vragen over betalingsverkeer

Maar nu liggen de zaken plots helemaal anders. De lokale productie ligt weliswaar (voorlopig?) niet stil, maar de onzekere economisch-politieke context blijven niet zonder gevolgen. In zoverre dat Unilin beslist heeft om de voorgenomen uitbreidingsinvestering voorlopig in het vriesvak te stoppen.

Volgens de woordvoerder van Unilin verloopt het lokale betalingsverkeer nog altijd vlot. Hij deed die uitspraak in de krant De Tijd. Maar de ineenstorting van de roebel is een hoofdbreker. De komende dagen moet ook duidelijker worden wat de gevolgen voor Unilin zijn van het feit dat Russische banken uit het internationale betaalsysteem SWIFT zijn gegooid. Door de demarche worden internationale betalingen erg moeilijk. "We ondervinden nog geen hinder", aldus een verklaring in de krant. "Lokaal kunnen we nog altijd betalingen doen en ontvangen. Ook betalingen tussen onze Russische vennootschappen en die in andere landen lukken nog. We verwachten dat de gevolgen druppelsgewijs duidelijk worden. Het zijn beroerde tijden."

foto: archieffoto opening fabriek Rusland