Nieuws West-Vlaanderen Unizo West-Vlaanderen stelt negen maatregelen voor in de ‘War for Talent’ en de ‘War against omikron’

Unizo West-Vlaanderen stelt negen maatregelen voor in de ‘War for Talent’ en de ‘War against omikron’

Unizo West-Vlaanderen stelt negen maatregelen voor in de ‘War for Talent’ en de ‘War against omikron’

KORTRIJK – Weinig zaken die ondernemers zoveel kopzorgen bezorgen als de ‘War for talent’. Mensen zoeken maar niet vinden: het leidt tot begrijpelijke frustratie. Unizo heeft zich gebogen over de topic en komt met een aantal voorstellen aandraven. Ook de gevolgen van omikron kunnen via een aantal gerichte maatregelen onder controle komen, vindt de werkgeversorganisatie van het middenveld.    

Unizo stelt concreet 9 acties voor om de arbeidsmarkt te flexibiliseren en zo het hoofd te kunnen bieden aan het gebrek aan mankracht bij onze kmo’s, onder meer ten gevolge van de schade die de omikron-variant aanricht.

“Het gaat voornamelijk over het opheffen van beperkingen op bestaande maatregelen, waardoor de huidige medewerkers meer inzetbaar worden en ook nieuwe medewerkers ruimer beschikbaar zijn”, stelt Robert Schaut, directeur ad interim bij Unizo West-Vlaanderen. “Dit vereist enig wetgevend werk maar we roepen de overheid op om snel te handelen zodat deze maatregelen met onmiddellijke ingang kunnen toegepast worden om de continuïteit bij onze kmo’s te kunnen garanderen.”

De 9 voorstellen zijn:

1. Tijdelijke werkloosheid

Inschakelen van tijdelijke werklozen in een andere onderneming met behoud van 25% van de uitkering door tussenkomst van uitzendbureaus en regionale bemiddelingsdiensten.

 2. Tijdskrediet, landingsbanen en thematische verloven

Werknemers in deze stelsels kunnen hun lopend verlofstelsel (ongeacht vorm van onderbreking) schorsen om tijdelijk terug aan de slag te gaan of meer arbeidsuren te presteren met behoud van 25% van de uitkering. Ook mogelijkheid om overuren te presteren op de werkdagen (standpunt RVA tijdelijk opheffen).

 3. Tijdelijke contracten

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur die de wettelijke maximale duur hebben uitgeput en die worden verlengd, worden in deze periode niet beschouwd als een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

4. Gepensioneerden

Onbeperkte cumul toelaten van arbeidsinkomen en pensioen, ook voor vervroegd gepensioneerden.

 5. SWT

Mensen in SWT (vervroegd brugpensioen) inschakelen in eigen of andere onderneming met behoud van 25% van de uitkering en behoud van de bedrijfstoeslag.

6. Asielzoekers

Mensen die over een legale verblijfstitel (voorlopig of permanent) beschikken, mogen onmiddellijk aan de slag en moeten geen vier maanden wachten.

 7. Studentenarbeid

De uren studentenarbeid worden voor 60 uur niet meegeteld in het quotum van 475 uur.

8. Vrijwillige overuren

Vrijwillig gepresteerde overuren tellen niet mee voor het bestaande quotum.

 9. Ploegenarbeid

De daggrens kan verhoogd worden met 1 uur per dag; de weekgrens wordt overeenkomstig aangepast.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.