Unizo wil andere spelregels voor e-commerce

KORTRIJK - "Lokale e-commerce kreeg een boost, maar dat vlakt nu opnieuw deels af." Dat zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. De concurrentie van grote internationale webshops, hoge kosten en gratis retour zijn de voornaamste bedreigingen voor e-commerce activiteiten, zo vindt Van Assche. Hij pleit alvast ook voor andere spelregels om de concurrentievervalsing van de grote spelers tegen te gaan.

UNIZO spreekt daarom de Belgische overheden aan om een reeks maatregelen te nemen die moeten voorkomen dat de retailsector verzandt in eenheidsworst. Een handvol internationale bedrijven dreigt immers de toegevoegde waarde uit België weg te trekken, zo luidt de niet mis te begrijpen boodschap.

Na de coronaperiode (met een evidente sterke stijging van de e-commerce handel), bleek de online verkoop alvast op zijn retour. "Tijdens corona gingen massaal veel zelfstandige retailers naar online verkoopkanalen", stelt Van Assche. "Die boost van toen, ebt echter weg." Toch blijven grote spelers als Amazon of Zalando en anderen, marktaandeel inpalmen van de zelfstandige middenstanders. "We moeten voorkomen dat de retailsector verzandt in eenheidsworst", laat Van Assche nog verstaan in het ledenblad UNIZO Magazine. Daarom wordt onder meer gepleit voor een verbod op gratis retour.