Unizo Stadsbestuur_overleg

Unizo wil bedrijven wijzen op het belang van overheidsopdrachten

KORTRIJK - Zaken doen met je stad of je gemeente, voor veel ondernemers behoort het niet tot de dagelijkse bezigheid. Overheidsopdrachten worden vaak uitgeschreven, maar weinig ondernemers zijn hiervan op de hoogte of krijgen de kans niet om erop in te tekenen. Dankzij enkele infosessies in Kortrijk (in samenwerking met Voka), Kuurne en binnenkort Oostende wil Unizo ondernemers informeren hoe je op een ideale manier samenwerkt met je stad of gemeente. “Het is belangrijk om ondernemers daarvan op de hoogte te brengen, want 20% van de economie draait immers op overheidsuitgaven”, zegt Robert Schaut, directeur ad interim van Unizo West-Vlaanderen.

De G2B-markt (governance to business) biedt nog tal van opportuniteiten voor ondernemers. De realiteit leert echter dat heel wat ondernemers niet weten dat hun stad of gemeente een beroep doet op ondernemers hun producten of diensten. “Een gemiste kans volgens ons. Zo werken veel steden en gemeenten met telkens dezelfde leveranciers. Nieuwe ondernemers of starters hebben op die manier amper tot geen kans om met steden en gemeenten samen te werken”, zegt Robert Schaut. “We willen daar graag iets aan veranderen.  Een efficiënte communicatie tussen ondernemers en steden en gemeenten is de eerste stap. Gesprekken met POM West-Vlaanderen rond een digitaal platform zijn lopende.”

Betaalhygiëne van overheden

Onlangs kwam Unizo samen met Graydon en UCM naar buiten met het ‘betaalrapport’. Het laatste deel van het woord mag je vrij letterlijk nemen. Overheden werden gequoteerd op hun betaalhygiëne. Met andere woorden kijkt men of overheden facturen tijdig betaalden. “Als het gaat over samenwerken met overheden, meldden ondernemers ons dat facturen niet tijdig betaald werden en dat is een te vermijden valkuil”, zegt Robert Schaut. “Al zien we een tendens ontstaan van verschillende overheden die vaker op tijd betalen. Dat is een stap in de goeie richting.”

In West-Vlaanderen doen de centrumsteden Oostende, Kortrijk en Roeselare het goed tot zeer goed. Enkel Brugge doet het met 2,15 op 10 na het laatste kwartaal van 2021 absoluut niet goed. “Bedrijven onder elkaar, maar ook overheden tegenover bedrijven, moeten ernaar streven om facturen binnen de vooropgestelde termijn te betalen", vindt Robert Schaut. "Zeker in de huidige periode waar de prijzen van grondstoffen en andere de pan uit swingen, is het voor veel ondernemers van levensnoodzakelijk belang om tijdig hun centen te krijgen.”