Valcke Prefab Beton zet zijn ambities in Noord-Frankrijk kracht bij met een investering van 3,3 miljoen euro

VLAMERTINGE - Valcke Prefab Beton is al decennia lang aanwezig in Noord-Frankrijk met een honderd procent eigen filiaal (Traconord) in Steenvoorde. Zopas werd daar nog eens zwaar geïnvesteerd in een nieuwe (vernieuwde) site. De Franse markt wordt belangrijker en belangrijker voor het West-Vlaamse familiebedrijf.    

Valcke Prefab Beton bouwt al sinds de jaren zestig ook voor de Franse markt. Met het eigen filiaal Traconord werd ook gezorgd voor een lokale aanwezigheid. Het Franse zusterbedrijf kreeg nu een totale make over. CEO Charles Valcke heeft het over een strategische uitbreiding.
Het is bekend: Franse ondernemingen worden het liefst geholpen door partners die in het land zelf gevestigd zijn. Bij Valcke Prefab Beton (Vlamertinge) was dat besef er een halve eeuw geleden al. "De productie en engineering verzorgen we vanuit Vlamertinge, de werfopvolging en de montage gebeuren volledig met gemotiveerde Franse arbeiders en werfleiders”, aldus Charles Valcke (CEO
Valcke).

Klinkende naam

Inmiddels zijn er 45 medewerkers aan de slag bij Traconord met de Franse nationaliteit. De identiteit van het bedrijf is dus vooral Frans, ook al is het moederbedrijf op en top (West-)Vlaams. Dankzij de geslaagde synergie tussen Valcke en Traconord, is Traconord uitgegroeid tot een klinkende naam in Noord-Frankrijk.
“Terwijl er in België maar relatief weinig gronden meer ter
beschikking zijn, is het groeipotentieel voor bouwbedrijven bij onze zuiderburen nog aanzienlijk”, zo zegt Evy Symoen, verantwoordelijke voor Traconord. “We zien hoe steeds meer Vlaamse bedrijven hier met een eigen vestiging starten en kunnen hen daar perfect bij helpen vanuit onze rijke ervaring en knowhow. Bovendien zijn we intussen ook goed vertrouwd met de Franse
regelgeving en bedrijfscultuur. Het zijn allemaal factoren die van goudwaarde zijn om onze marktpositie ook over de grenzen heen te verstevigen.”

Ideale biotoop

In de nieuwbouw in Steenvoorde beschikken Valcke Prefab Beton en Traconord nu over een total vernieuwde site. “We hebben er alle ruimte ingevuld om het magazijn en de kantoren te centraliseren", zegt Symoen nog. "Dat zal sowieso leiden tot een nog vlottere interne communicatie en meer efficiëntie. Het gebouw wordt het perfecte visitekaartje om te tonen tot wat we allemaal in staat zijn. Op die manier creëren we de ideale biotoop om de bouwplannen van Franse en Vlaamse bouwheren in Noord-Frankrijk gestalte te geven. De fabriek ligt ook dichter bij Vlamertinge, het terrein ligt vlak naast de snelweg, wat de bereikbaarheid vergroot."
Het gebied tussen Lille en Duinkerken is een zeer belangrijk gebied, waar de activiteiten alsmaar oplopen. "Onze nieuwe site, een investering van 3,3 miljoen euro, moet dienen als visitekaartje om de ambities van Traconord in Noord-Frankrijk kracht bij te zetten", zegt Symoen.

Hoger niveau

Valcke Prefab Beton ziet via Tracnord steeds meer mogelijkheden op de Franse markt. Aan referenties alvast geen gebrek.
Onlangs was de grootste uitdaging voor Traconord de bouw van de ruwbouw voor Lidl in St.Augustin (regio St.Omer). Vanwege de strategische ligging dichtbij de haven van Duinkerken koos de grote retailer voor deze locatie om er zijn twintig meter hoge magazijn in te planten. De site van 60.000m² vertegenwoordigt meer dan 30.000 ton geprefabriceerd beton uit de fabriek van de groep Valcke in Vlamertinge. Alle montageteams werden gemobiliseerd op deze werf, de grootste werf ooit uitgevoerd door
Traconord.

De succesformule slaat aan want op dit moment is de ruwbouwspeler ook al maanden actief op een andere megawerf, dit maal in Duinkerke waar het West-Vlaamse Clarebout Potatoes een spectaculaire nieuwe fabriek bouwt.