Vandewiele Xperience Center

Vandewiele snelt de regio Gaziantep humanitair ter hulp

MARKE - Als er één West-Vlaams bedrijf vertrouwd is met het zuid oosten van Turkije, dan wel Vandewiele, notoir leverancier van high end textielmachines, zowel voor de lokale tapijt- als de katoensector. Elk jaar is Vandewiele bijvoorbeeld een vaste bezoeker van de 'tapijtbeurs' in tapijtenhoofdstad Gaziantep, dat getroffen werd door de verwoestende aardbeving. Het West-Vlaamse bedrijf zet nu een opmerkelijke humanitaire actie op het getouw om de zwaar getroffen regio en zijn inwoners te helpen bij hun onnoemelijk grote miserie. 

Vandewiele is niet alleen sinds jaar en dag een trouwe bezoeker van de beurs in Gaziantep, het bedrijf heeft in het zuid oosten van Turkije ook twee eigen servicecenters. “Eén die specifiek werkt voor de katoensector (spinnerijmachines) en één die specifiek werkt voor de tapijtindustrie (weefgetouwen)”, dixit Charles Beauduin, eigenaar en sterke man van Vandewiele. “In de schoot van ons bedrijf is de voorbije dagen spontaan een humanitaire actie tot stand gekomen om de collega’s aldaar te steunen. Vandewiele heeft in de getroffen regio enkele tientallen techniekers op de betaalrol staan. Die Turkse medewerkers zullen de komende dagen een hele lading klederen, dekens, medicijnen, pampers, meubels of bewaarbare voedingswaren toegestuurd krijgen vanwege ons bedrijf. Daarnaast doen we ook een financiële gift, maar daar kan ik de details niet van vrij geven.”

De hele voorraad materiële ‘goederen’ die Vandewiele heeft verzameld, worden door het Zwevezeelse Idelco opgeslagen in de enkele tientallen containers die het bedrijf deze week nog transporteert naar Turkije, om er te dienen als wooneenheden. Idelco bouwde het voorbije jaar in eigen land al nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen. Het bedrijf, dat gelinkt is aan de familie Ide, werpt zich op als een specialist in het aanleveren van modulaire, flexibele en duurzame bouwunits.

Solidariteit zonder grenzen

Het is niet voor het eerst dat Vandewiele zijn menselijk gezicht toont. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, zowat een jaar terug, werden ook al konvooien met hulpgoederen naar ginderachter gestuurd. Omdat solidariteit geen grenzen mag kennen, luidt de redenering.

In het zuid oosten van Turkije zijn alle grote en middelgrote Turkse tapijt- en katoenbedrijven sinds jaar en dag klant en kind aan huis bij Vandewiele. Bepaalde van die bedrijven, onder meer gigant Merinos met zijn duizenden en duizenden medewerkers, hebben ook ruimte in de fabrieken vrijgemaakt om gestrande burgers tijdelijk uit de nood te helpen. Merinos kondigde recent op zijn website nog aan dat het voor 2023 1,1 miljard dollar investeert in een nieuwe polypropyleenfabriek en de komende 20 jaar dat hoge investeringstempo wil blijven aanhouden. Het bedrijf staat ook bekend voor zijn vele en stichtende sociale werken.

info: Financiële giften kunnen overgemaakt worden op het rekeningnummer BE93 0018 6683 9667 (op naam van Vandewiele nv) met de vermelding ‘gift voor slachtoffers Turkije’. Dit geld wordt dan integraal doorgestort naar een rekening in Turkije, geopend door een Turkse collega, met als doel om voedsel en medicijnen aan te kopen voor de slachtoffers.