Shape Metalwordk duo

Verborgen parel Shape Metalworks blijft investeren in nieuwe technologische toepassingen

GULLEGEM - De Gullegemse kmo Shape Metalworks wil trendsetter blijven in zijn sector. Het heeft daarom zijn machinepark voor grote plaatbewerking nog maar eens vernieuwd. Het bij het grote publiek relatief onbekende maar technologisch hoogstaande Shape Metalworks geldt in de industriële wereld als een referentie voor het lasersnijden van grote platen. Middels investeringen wil het zijn plaats in de markt blijven behouden.    

 

 

Shape Metalworks (SMW) is het bedrijf van de afvalgroep Vanheede en van het duo Fritz Walcarius en Dirk Haerinck die samen het bedrijf leiden en ook allebei minderheidsaandeelhouders zijn. Hoofdaandeelhouder is Dacar, de private investeringsholding van de familie Vanheede van de gelijknamige afvalverwerkingsgroep uit Geluwe. Shape Metalworks was in 2021 goed voor om en bij de 20 miljoen euro omzet, wat neer komt op een verdubbeling in 7 jaar tijd. Bij het bedrijf werken vandaag 110 mensen.

SMW heeft in 2015 de stap gezet naar lasersnijden en plooien van metaalplaten met lengte groter dan 3 meter. Het maximum bereik was 12 meter voor het lasersnijden en 8 meter voor het plooien. "De technologische (r)evolutie van het lasersnijden door de snelle opkomst van de fiber techniek de voorbije 5 jaar in combinatie met hogere machinevermogens en het gebruik van stikstof, is zowel de laserkwaliteit als -snelheid ten goede gekomen", aldus Dirk Haerinck. "Als state-of-the-art plaatverwerker in Vlaanderen willen we onze toppositie in plaatverwerking blijven behouden en daarom hebben we beslist om ons machinepark voor grote platen volledig te vernieuwen."

Primeur in Vlaanderen

Met de investering in de Taurus FL18, de grootformaat-lasersnijmachine van LVD, verlegt SMW voor de zoveelste maal haar grenzen en haar mogelijkheden voor het snijden van extra grote platen. Vernieuwend is de geavanceerde “bevel” snijkop die nauwkeurige resultaten levert in zowel rechte als schuine sneden over de volledige snijzone en dit aan optimale snelheden. Shape Metalworks is de eerste speler in de toeleveringsmarkt voor plaatverwerking die over deze technologie zal beschikken.