Debrabandere pieter ondernemer van het jaar 24

Veurne brengt hulde aan zijn ondernemers in ware Hollywood-stijl

VEURNE - Voor het eerst werden de Veurne-awards uitgereikt, met de bedoeling het lokale ondernemerschap uitgebreid in de verf te zetten. Het werd een avond in heuse Hollywood-stijl, met een knipoog naar de jaren twintig en de Great Gatsby-sfeer. Binnen diverse categorieën (8) kwamen 3 tot 5 genomineerden in aanmerking. Pieter De Brabandere van het gelijknamige familiebedrijf werd uitgeroepen tot Veurnse Ondernemer van het Jaar en Bernard Joye kreeg een life time achievement award. Veurne bruist van de dynamiek met een boven de 100 procent uitkomende tewerkstellingsgraad en met bijna 1.000 bedrijven groot of klein.    

Stad Veurne verzette nog maar eens de bakens binnen de brede regio, met de organisatie van de eerste editie van de Veurne Awards. Dat gebeurde op basis van een breed platform, waarbij alle lokale ondernemersorganisaties zich aansloten: Veurne Toe koer, Veurne@Work, Unizo Veurne, VOKA West-Vlaanderen, Horeca Veurne en de Landbouwraad.

Fenomenaal, ongelofelijk, watismedadde, fantastisch. Het waren maar enkele van de adjectieven die vrijdagavond werden hoorden op het einde van de Veurne Awards. Deze allereerste editie was meteen een schot in de roos, met een perfect verloop en méér dan 300 uitermate tevreden gasten.

Winnaars met klasse

Binnen elke categorie werden in principe vijf kandidaten naar voor geschoven. Hoeft het gezegd: het waren allemaal winnaars. Maar natuurlijk kon er maar één met de hoogste prijs gaan lopen.

Starter van het Jaar werd het dierencrematorium DC Eterno. Het verhaal van Dierencrematorium Eterno begon in 2018 met een concreet idee: de uitvaart verzorgen van huisdieren en kleine landbouwdieren op een respectvolle manier. Nu, 3 jaar en 7 maanden later, heeft het bedrijf al meer dan 2.000 dieren en gezinnen een luisterend oor geboden alsook een waardig afscheid met individuele crematie.

De award voor winkelbeleving ging naar Palu Palu. Palu Palu. Palu betekent ‘cocon’. Met hun winkel willen de uitbaters van Palu Palu een plek creëren waar het gezellig winkelen is. En omdat ze met twee zijn, kozen ze de naam Palu Palu. Sinds november 2022 vind je er kledij, schoenen, handtassen, juwelen, skincare, decoratie en zelfs high-tech, en dat in een gezellige winkel waar iedereen kan komen snuisteren tussen al hun leuke artikelen.

De award voor verrassende horeca ging naar De Living. De Living is sinds meer dan 3 jaar gevestigd in een uniek herenhuis met een stadstuinterras met veel planten, kruiden en bloemen onder de Sint-Niklaaskerk. Oma’s taartrecepten en de multiculturele keuken zijn de grondvesten van de zaak, evenals de niet-alledaagse bierkaart waar vooral ook minder bekende en jonge brouwers aan bod komen. De horeca-zaak gaat er prat op ook jonge mensen met beperkingen aan het werk te zetten of stage te laten lopen en hen zo de kans te geven makkelijker een stap in de normale wereld te kunnen zetten.

't Eendenhof kreeg de award voor de Ambacht. In 1995 werd er op de boerderij gestart met de verkoop van vlees van eigen kweek. Wat begon als een neventak werd al snel de hoofdzaak op hun bedrijf. Alle dieren die gekweekt zijn op ’t Eendenhof worden in hun atelier versneden, verwerkt en rechtstreeks verkocht in de hoeveslagerij of op de markt. Een mooi korte keten verhaal. Daarom laat 't Eendenhof hun dieren ook slachten in een nabijgelegen slachthuis. Veevoeders komen voornamelijk van hun eigen akkerbouwbedrijf en het verpakkingsmateriaal wordt beperkt. Dit alles resulteert in een hechte vertrouwensrelatie boer - consument.

Bouwen aan de toekomst

De Veurne award voor renovatie/nieuwbouw werd toegekend aan Garage Vansteenland. Ford Garage Marc Vansteenland verhuisde van Oostduinkerke naar Veurne en bouwde daar een opvallende vestiging met een garage voor personenwagens en bedrijfsvoertuigen, carrosserie en een carwash. Het gebouw wordt op een duurzame manier verwarmd via geothermie. Een groot zonnepark van 1.170 zonnepanelen op het dak voorziet voldoende groene stroom aan de carwash, garage, laadpalen en snellader. De led-verlichting aan de onderste contour van het gebouw zorgt voor een mooie accentuering van het gebouw in het donker. Dit is trouwens ook de grootste Ford Trucks verkoopvestiging van Europa.

De green award was voor de zusjes Pauweleyn van Trotec. Hun vader bedacht al in tempore non suspectu een concept om bepaald afval een tweede leven te geven. Plantaardige levensmiddelen - die niet langer geschikt zijn voor menselijke consumptie - worden omgezet in een hoogwaardig circulair ingrediënt voor dierenvoeder. Trotec redt jaarlijks zo’n 250.000 ton voormalige levensmiddelen van de voedselafvalberg.

Twee topondernemers

De begeerde titel Veurnse Ondernemer van het Jaar werd toegekend aan Pieter De Brabandere. Pieter (ook actief als bestuurder bij Voka West-Vlaanderen) leidt samen met zijn broer Paul en vader Robert de firma De Brabandere Wegenbouw. Het bedrijf is razendsnel aan het groeien en zet zich bovendien hard in voor een circulaire economie.

De Brabandere heeft het voorbije decennium bakens verzet binnen de wegenbouw. Het bedrijf produceerde als eerste ‘BENOR-gecertificeerde’ granulaten uit betonpuin. Ze waren pioniers in het gebruik van deze granulaten voor betonwegen, waarmee ze maar liefst 86% van een betonnen weg kunnen recyclen. Deze innovatie was de Belgische inzending tijdens het wereldwegencongres. In 2020 werd ook nog geïnvesteerd in een geavanceerde zandinstallatie in Veurne, waarmee 'minderwaardig' zand wordt omgezet in hoogwaardig betonzand.

Als toetje op de taart werd ook nog een life time achievement award toegekend aan Bernard Joye (70). Joye is een rasechte selfmade man, pur sang ondernemer en de stichter van bedrijven als Furnibo en Enjoy Concrete. Hij ontwikkelt momenteel met Enjoy Business Park een bedrijventerrein. Hij kiest, naast het eigen succes, ook om jonge ondernemers maximaal te ondersteunen en is als voorzitter en stichter van Veurne@Work een drijvende kracht achter het bedrijfsverenigingsleven. Meer verdiend kon die erkenning dus moeilijk zijn.