Veurne lancering circulair 24

Veurne opent zijn expertise-, advies- en studiecentrum voor circulair beton

VEURNE - Zopas opende en lanceerde POM West-Vlaanderen in Veurne de vzw Circular Concrete Center en de bv Circular Concrete Lab. Beide organisaties zijn ontstaan uit succesvolle EFRO-projecten met focus op circulair beton. Want, aldus POM, circulair is de toekomst.

Het Circular Concrete Center (CCC) zet in op advies over en promotie van circulair beton, in samenwerking met partners zoals Groen Beton Vert, Buildwise, Embuild Vlaanderen en Fedbeton. Het Circular Concrete Lab (CCL) van zijn kant voert diepgaande duurzaamheidstesten uit, ondersteund door bedrijven zoals de Veurnse Group De Brabandere, Jacobs Beton, Willemen Infra, OBBC en Devagro uit Harelbeke.

Pieter De Brabandere, Benjamin Blyckers en Jean de Bethune stonden aan de doopvont van beide centra die ongemeen belangrijk zijn voor de betrokken sector.

Expertisecentrum voor de bouw

De grote productievolumes van beton hebben wereldwijd een aanzienlijke milieu-impact door de hoge CO2-uitstoot  bij de productie en het verbruik van natuurlijke grondstoffen. Dit kennis- en democentrum moet een omschakeling naar circulaire economie versnellen. Het centrum wil een ‘vergroening’ van de productie en het gebruik van beton stimuleren.

Bouwprofessionals uit heel het land zullen in het Circular Concrete Center terecht kunnen voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton. Daarnaast komt er ook een labo voor de evaluatie en validatie van innovatieve, circulaire betonrecepturen. Doel is om de doorlooptijd van deze nieuwe circulaire betonrecepturen te versnellen en zo duurzaam beton versneld in gebruik te kunnen nemen.

Het centrum zal ook een adviesloket herbergen waar betonproducenten, materiaalontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten- en studiebureaus en andere bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton.

info: Meer informatie over circulair beton via https://lnkd.in/eADc5BK6