VIDEO. ‘Personeel dat thuiswerkt is minder productief dan op kantoor’: welke rol moet de werkgever spelen?

 

Corona heeft het thuiswerken een megabooster gegeven en heel wat bedrijven hebben er intussen een eigen beleid rond ontwikkeld. Maar dat betekent niet dat de uitdagingen al achter de rug zijn. Zo wijst Erik Colemonts (Motmans & Partners) op het belang van situationeel leiderschap.

Eerst enkele cijfers. Een derde van de bevraagde bedrijven kan geen thuiswerk aanbieden, een derde laat twee à drie dagen thuiswerk per week toe en nog een derde zit in de uithoeken (nul-één of vier-vijf dagen per week). De leeftijdscategorie met schoolgaande kinderen (30-49 jaar) hecht het meeste belang aan thuiswerk en vooral in grote bedrijven (+250 mensen) is de mogelijkheid tot thuiswerk waardevol: 64,9% van de werknemers vraagt erom. In kleine bedrijven (-50) is dat maar 51%.

Opvallend is dat meer werknemers zichzelf productiever thuis vinden (39%) dan op kantoor (16%), zeker in grote bedrijven. Werkgevers zien die productiviteitsbonus van thuiswerk veel minder: zij denken dat hun personeel even productief (40%) of thuis minder productief (27%) is.

Een derde van zowel de werkgevers als de werknemers denkt dat thuiswerkers over het hoofd gezien worden bij promoties. Wel is 78% van de bedrijven ervan overtuigd dat zij aantrekkelijker zijn voor personeel als ze thuiswerk toelaten.

Inge Van Belle van Herculean Alliance verwijst naar een studie die zegt dat de productiviteit van thuiswerkers na verloop van tijd serieus begint af te nemen. Bij andere werkgevers op het Made in-event blijkt vooral de band met het bedrijf een grote bekommernis. Ook de helft van de werkgevers in onze enquête zegt significant vaker een mindere connectie met de werknemers te ervaren door het hybride werken.

Ook de manier waarop je thuiswerkers begeleidt is heel bepalend, zegt Erik Colemonts van Motmans & Partners. “Iemand aansturen op resultaten in plaats van op gedrag is iets waar niet elke leidinggevende mee om kan." Bekijk zijn hele betoog in de video hierboven.