Keypoint 2020

Vijf West-Vlaamse bedrijven krijgen van Deloitte status als snelgroeier

KORTRIJK - Deloitte’s Technology Fast 50 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vast ijkpunt in het scale-up landschap. Al tien jaar op rij brengt het bedrijf de topspelers uit verschillende hoeken van de Belgische tech-scene samen om te kijken wie van hen de afgelopen vier jaar de sterkste omzetgroei kon voorleggen. Vijf West-Vlaamse bedrijven mogen de notie 'snelgroeier' met fierheid dragen. Het gaat om JuuNoo (Zwevegem), Jobtoolz (Kortrijk), Keypoint (Gistel), Robaws (Zwevegem) en BrightAnalytics (Hooglede). Keypoint was een super snelgroeier met een groeipercentage van liefst 6.365 procent.

foto: Keypoint (archief)

Al tien jaar op rij maakt Deloitte jaarlijks de genomineerden bekend voor zijn Technology Fast 50, een verzameling van de snelst groeiende en meest beloftevolle technologiebedrijven van ons land. Ter ere van het tienjarig bestaan pakt het consultancy bedrijf nu uit met een studie naar de evolutie van het Belgische scale-up landschap doorheen die periode.

Daarin staan een aantal opmerkelijke conclusies, zo valt het op dat Belgische tech scale-ups nooit grotere groeicijfers optekenden en dat ze naar het voorbeeld van hun Amerikaanse collega’s groei vaker laten primeren op winst. De volledige studie vindt u hier.

Sneller dan ooit

De lijst van de snelst groeiende Belgische technologiebedrijven is vandaag competitiever dan ooit en kent ook dit jaar weer een groeiende trend. Zo is de vereiste omzetgroei om in het select groepje van Fast 50 opgenomen te worden doorheen de jaren gestegen van 87% in 2014 tot meer dan 200% in 2023. Het is vandaag dus moeilijker dan tien jaar geleden om als technologiebedrijf een nominatie te bemachtigen. Het van origine West-Vlaamse Showpad, gesticht door Bruggeling Pieterjan Bouten, wordt genoemd en geroemd als een blijver.

Over het algemeen doet West-Vlaanderen, wat high end technologiebedrijven betreft, minder goed dan de collega provincies. Keypoint is een grote uitzondering en redt de meubelen. Oost-Vlaanderen scoort op het vlak van snel groeiende technologiebedrijven torenhoog en Limburg is bezig aan een sterke opmars. De eerder zwakke West-Vlaamse score kan te maken hebben met het feit dat hier geen overkoepelend technologie instelling aanwezig is, zo toont de studie van Deloitte aan.