Club Brugge Manaert Vincent 19

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe (Club Brugge) kopen zichzelf vrij in Operatie Zero

BRUGGE - Het is nu definitief: Vincent Mannaert (foto) en Bart Verhaeghe worden niet langer vervolgd in het dossier over fraude in het Belgisch voetbal. Een rechter heeft dat bevestigd. De toplui van Club Brugge hebben hun eventuele veroordeling 'afgekocht', voor een niet nader genoemd afkoopbedrag. 

Het afkopen van een veroordeling is een procedure die kan in het Belgische gerecht, al is ze niet courant. Van die rechtsgang maken de twee bekende toplui van Club Brugge nu gretig gebruik van. Ze moeten niet voor de strafrechter komen in het fraudedossier dat bekend stond als Operatie Zero.  Alle wordt geregeld via een minnelijke schikking, zo wordt bevestigd door Justitie. Het ‘afkopen’ laat in het midden of de toplui van Club Brugge al dan niet schuldig zijn aan malversaties.

Het duo Mannaert-Verhaeghe werd concreet verdacht van het niet betalen van verschuldigde belastingen. De nu getroffen minnelijke schikking ontslaat Mannaert en Verhaeghe niet over de hele lijn. Behalve de betaling van een financieel bedrag moeten de heren ook nog de benadeelden vergoeden. In casu: de fiscus, die inkomsten misliep als gevolg van wat officieel financiële fraude heet.