2023 winnaars jci-3

Vincent Theunynck (Roeselaarse softwarebedrijf Vintecc) kroont zich tot de West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar

ROESELARE - De fel begeerde en prestigieuze trofee Jonge Ondernemer van het Jaar - een hoogstaande organisatie van JCI - gaat dit jaar naar Vincent Theunynck van softwarebedrijf Vintecc. De keuze gebeurt door een professionele jury (met deelname van de redactie van Made in West-Vlaanderen) die zich diep buigt over het ondernemerschap van de door JCI geselecteerde eindkandidaten. Nooit eerder was de keuze zo moeilijk omdat het ging over dossiers die vrij goed aan elkaar gewaagd waren en zonder onderscheid op bijzonder hoog niveau dreven. Pauline Dhaenens (Mon Dada) en Thibault Renson (prado) waren de verliezende en eervolle finalisten. De trofee werd donderdagavond tijdens een wervelende show aan de winnaar uitgereikt in het Casino van Knokke. In 2023 was Tineke Serru (Extrapower) aan het feest. De publieksprijs ging naar Pauline Dhaenens en haar schitterend kaarsenbedrijf.

Als je een softwareprobleem hebt, bel gewoon naar Vintecc. Dat is de leuze die Vincent Theunynck nu al 8 jaar hanteert. Met succes en met brio, en met een mix van hands on en co-creatie. Via intelligente innovatie, slimme software oplossingen en geavanceerde AI-technologie stuwt Vintecc de industrie vooruit. De referentielijst met klanten liegt er allerminst om, met grote namen zoals de West-Vlaamse bedrijven Picanol, Daikin, CNH, Poppies Bakeries, Stow, Vandewiele of LVD en Atlas Copco of Decathlon om maar enkele voorbeelden te geven.

De Roeselarenaar Vincent Theunynck zweert bij een à la carte formule: u vraagt, wij draaien. Merkwaardig aan zijn verhaal is ook dat hij, samen met zijn vennoot Karel Viaene,  al een brede waaier van industriële sectoren wist aan te spreken. Het team van Vintecc telt een 45-tal whizzkids, softwarespecialisten van het betere soort. Als geen ander weten ze dat technologie een  gamechanger is in de industrie anno 2024. De steeds sneller evoluerende digitalisering en de vraag naar 'smart oplossingen' zal Vintecc alleen nog sneller doen groeien in de komende jaren, hier of in het buitenland. "Want we volgen onze klanten, waar ze ook gaan", aldus Theunynck. "En of the sky the limit is? In alle bescheidenheid, dat mag je wel stellen, ja."

Vintecc heeft naast de nieuwe hoofdzetel in Roeselare (operationeel sinds september 2023), ook bijhuizen in Gent, Leuven, en het Nederlandse Delft. Sinds de opstart in 2016 groeide de scale-up jaarlijks met om en bij de 30 procent. Nieuwe ontwikkelaars vinden blijft de grootste uitdaging, zo zegt ook Vincent Theunynck. Maar feit is: van Vintecc zal men nog horen, een naam om te onthouden.

info: De vakjury werd samengesteld uit ondernemers en experten met bewezen staat van dienst in de ondernemerswereld. Net zoals voorgaande jaren beoordeelde de vakjury met als voorzitter Pol Deturck (CEO Beaulieu International Group) de kandidaten aan de hand van de gekende JCI-criteria: individu, gemeenschap, internationalisme en business of course. De juryleden van deze editie waren: juryvoorzitter Paul Deturck (CEO Beaulieu International Group), Tineke Serru (zaakvoerder Extrapower), Karel Cambien (hoofdredacteur Made in West-Vlaanderen), Tim Vannieuwenhuyse (gedelegeerd bestuurder Waak), Geert Lefevre (gedelegeerd bestuurder GBL Studio), Steven Callens (co-founder en co-CEO Sunday), Dirk Clarysse (Philippe & Partners) en Jurka Vanthournout (CEO Titeca pro experts & accountants).