Q en de Franse windmolens

Vincent Van Quickenborne en drie kustburgemeesters pikken niet langer hautain Frans gedrag

DE PANNE - De Franse plannen voor een bepaald niet alledaags windmolenpark voor Duinkerke, wekken aan West-Vlaamse kant en ook op federaal niveau grote ergernis op. In zoverre zelfs dat nu juridische stappen worden ondernomen. Enerzijds via een procedure voor de bevoegde rechtbank in Rijsel, anderzijds via een klacht (een in gebreke stelling) van de Belgische staat  bij de Europese Commissie tegen Frankrijk. 

Een Frans energieconsortium, gesteund door Parijs, wil pal voor de kust van Duinkerke - in praktijk in het zicht van de Westkust - 46 windmolens van om en bij de 300 meter hoogte (de grootste ter wereld) inplanten op amper 10 kilometer van de kustlijn. Vincent Van Quickenborne, verantwoordelijk minister voor de Noordzee, heeft het over 46 'Eifeltorens', burgemeester Bram Degrieck van De Panne heeft het over 46 reusachtige kerstbomen.     

De Franse plannen zijn niet nieuw. Wel nieuw is dat de Fransen na jaren van overleg met de betrokken partijen aan Belgische kant, van geen wijken wil weten. De 46 windmolens zijn voorzien en ze zullen er ook komen, aldus een recente interne beslissing aan Franse kant. Het zou gaan om het eerste Franse windmolenpark in zee. "Frankrijk heeft 4.600 kilometer kust, en dan vinden ze het daar nodig om hun eerste project pal voor onze neus in te palmen", aldus minister Vincent Van Quickenborne. "Dat tart elke verbeelding."

Van Quickenborne en de drie burgemeesters (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) zijn eensgezind in hun verzet. Ze noemen de Franse plannen zonder meer een schande. "België heeft een grote knowhow qua windmolens op zee, want we zijn terzake wereldwijd nummer 5", aldus de minister. "Voor een goed begrip: we zijn ook helemaal niet gekant tegen windmolens op zee, maar we maken wel bezwaar tegen windmolens die pal voor onze kust staan. Mochten de Fransen, zoals wij voorstellen, de molens 30 kilometer zee inwaarts zetten, dan is er geen probleem."

Grote kans op slagen

De Belgische woede is groot en de bezwaren tegen het Franse plan zijn meerzijdig. De Fransen -Parijs, het energieconsortium EMD (met onder meer EdF) maar ook de région Hauts de France en de stad Duinkerke - tonen zich geen goede buren, want ze zijn wars van constructief overleg, zo heet het. "We hebben al veel gepraat maar er wordt nooit geluisterd", zeggen Vincent Van Quickenborne en de betrokken  kustburgemeesters in koor. "Waar blijft de Europese gedachte in dit alles?", aldus de Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche.

Aan de Belgische kant is er sprake van enorme visuele pollutie, van een aanslag op beschermd natuurgebied, en verder zouden ook de zeevaart- en de luchtvaartroutes danig ondermijnd worden. Ook de haven van Oostende sluit zich bij het verzet aan.

Vincent Van Quickenborne zegt dat de klacht hij de Europese Commissie tegen Frankrijk grote kans maakt op slagen. Parallel hebben de drie burgemeesters van de Westkust (Bram Degrieck, Marc Vanden Bussche en Geert Vanden Broucke) ook een zaak aangespannen bij de bevoegde rechtbank in Rijsel. Het moge duidelijk zijn: aan deze kant van de grens wordt het Franse chauvinisme en de Franse eigengereidheid niet langer gepikt. "Het lijkt veel op een David en Golliath-verhaal", aldus Bram Degrieck, burgervader van de Panne. "Maar u weet ook hoe dat verhaal is afgelopen."