Nieuws West-Vlaanderen Visionaire ondernemer Albert Bert opende een kwart eeuw terug de deuren van zijn bioscoop in Kortrijk

Visionaire ondernemer Albert Bert opende een kwart eeuw terug de deuren van zijn bioscoop in Kortrijk

Visionaire ondernemer Albert Bert opende een kwart eeuw terug de deuren van zijn bioscoop in Kortrijk

KORTRIJK – Wie weet dit nog? Op een nazomerse en zonnige avond, bijna dag op dag 25 jaar geleden, opende Kinepolis Kortrijk voor het eerst de deuren. Daarmee werd een verhuis gerealiseerd van Kortrijk Centrum naar Hoog Kortrijk. De onnavolgbare Albert Bert, vader van huidige grootaandeelhouder Joost Bert, kreeg het zaakje voor elkaar en legde daarmee de basis voor het huidige Kinepolis-concern. In 2010 werd op de site van de voormalige cinema Majestic een monument voor Albert Bert onthuld door de Jonge Kamer Harelbeke, een vereniging voor lokale ondernemers. Terecht want door zijn toedoen en zijn ondernemerschap genieten verschillende generaties al decennia van een unieke en nog altijd even actuele beleving. 

Albert Bert mocht gerust de titel Monsieur Cinéma opeisen, maar titels waren niet meteen besteed aan de bescheiden en visionaire ondernemer die destijds tegen wil en dank ook Manager van het Jaar werd.

In tempore non suspectu, en toen niemand nog veel leek te geloven in stedelijke bioscopen of verouderde buurtcinémas, verlegde hij de grenzen van het denkbare en toverde hij bij de wissel van de jaren zestig en zeventig zijn kleine Harelbeekse dorpscinéma Majestic om tot een moderne duoscoop. Toen nog du jamais vu. In 1972 opende de Trioscoop van Hasselt en in 1975 de Pentascoop in Kortrijk. In 1981 de Decascoop in Gent. In 1988 was het de beurt aan Brussel waar ineens 25 bioscoopzalen onder één dak kwamen te liggen, de multiplex van Antwerpen zou volgen in de jaren negentig.

Slimme formule

De toverformule was bijzonder mean: een betere cinema ervaring aanbieden, en de rest zou volgen. De fans van het witte doek werden bekoord met nieuwe technologische en audio snufjes in combinatie met een zetel- en zitcomfort dat bioscoopgangers deed dromen.

Kinepolis was geboren (officieel in 1997), zou zijn weg naar de beurs vinden en ook in het buitenland opgeld maken. “If I can make it here, I can make it anywhere”, was één van zijn favoriete uitspraken, en met reden. Het concept van toen, bedacht in de koker van Albert Bert, lijkt bestand tegen elke vorm van erosie, hier en elders.

Met Mister Bean

Voor de opening van zijn Decascoop in Kortrijk (voordien Pentascoop), schudde Albert Bert een bijzonder aardigheidje uit de mouw. Hij liet het toen immens en wereldwijd populaire tv-personage Mister Bean het lint knippen. Sfeer verzekerd, hilariteit en publieke belangstelling ook.

Kinepolis telt vandaag 114 vestigingen wereldwijd. De coronacrisis zorgde voor ademnood, maar dat lijkt nu alweer een ver verleden.

foto: Mediahuis

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.