Nieuws West-Vlaanderen Broers Deprez stoppen met Kortrijkse koffietempel Viva Sara en slaan nieuwe wegen in

Broers Deprez stoppen met Kortrijkse koffietempel Viva Sara en slaan nieuwe wegen in

Broers Deprez stoppen met Kortrijkse koffietempel Viva Sara en slaan nieuwe wegen in

KORTRIJK – Na tien boeiende jaren neemt de familie Deprez afscheid van haar Viva Sara Kaffée op de Grote Markt in Kortrijk. Niet omwille van tegenvallende resultaten, wel omdat het niet langer combineerbaar is met haar andere ambities. Peter en Bart Deprez blijven pur sang ondernemers en starten nu met een gloednieuwe koffiebranderij annex experience center (in Vichte) en een bijkomende winkel (in Waregem), maar zonder horecazaak dit maal. Aan hun B2B-platform willen ze ook een upgrade geven. 

Bart en Peter Deprez kregen de drang tot vernieuwing mee met de paplepel, zo zeggen ze zelf. In 1987 zei vader Fernand Deprez een zekere job in de bouwsector vaarwel om met koffie te beginnen. Hij werd koffiebrander en zette samen met zijn vrouw Catherine Pattyn het Kortrijkse Koffiehuis op de kaart. De stemmige koffiebar en -shop in de Leiestraat werd al snel een begrip. De bouw van een nieuwe branderij in Vichte en de opening van een heuse ‘koffietempel’ (Viva Sara) op de Kortrijkse Grote Markt in 2012 waren een logisch gevolg. Dat verhaal werd geschreven in samenwerking met de zonen Peter en Bart die ook al snel met de nodige ambitie naam maakten in de koffiewereld.

Toen in Vlaanderen voor de eerste keer barista-kampioenschappen georganiseerd werden, was Peter er als de kippen bij. Met succes, hij mocht zich verschillende keren tot Belgisch kampioen kronen. Bart zocht dan weer internationale paden op en is intussen al jaren een bekend bestuurslid van de World Coffee Championships. Samen met hun ouders bouwden zij Viva Sara uit tot wat het nu is: een gerespecteerde

koffie- en theespeciaalzaak die professionals en particulieren met heel veel expertise en advies bijstaat en niet bang is om zelf nieuwe concepten te lanceren, zoals de creatie van de zogenaamde filterkoffie van de toekomst (in samenwerking met Designregio Kortrijk) of het in de markt zetten van een eigen home made iced tea Kold. Viva Sara werd een koffiehuis zoals Kortrijk er nog geen kende, geïnspireerd op de Italiaanse grandeur die liefde voor koffie ademt.

Advies over koffie

“Jarenlang konden we er nieuwe foodconcepten introduceren en samen met ons gemotiveerd en gekwalificeerd team onze creativiteit de vrije loop laten”, aldus de broers. “We konden ons trouwe cliënteel kennis laten maken met alle mogelijke sierlijke en smaakvolle koffies, we konden er thee de plek geven die het verdient en er grenzen verleggen met het introduceren van concepten als all day breakfast. Alleen is het zo dat de dagelijkse uitbating van zo’n eigen grote horecazaak heel wat tijd en energie vraagt.”

Meer en meer kreeg de familie Deprez ook de vraag van klanten – zowel particulieren als professionals – om hen te adviseren. “En dan moesten we jammer genoeg vaststellen dat wij niet altijd de tijd hadden om op die leuke vragen in te gaan”, aldus Peter Deprez. Zelfs topchefs wilden met ons brainstormen over nieuwe concepten en gerechten. Ze zijn benieuwd naar onze ervaringen op de internationale scène en willen geprikkeld worden. Zelfs  ondernemers zijn meer en meer op zoek naar antwoorden op nieuwe vragen. Zo is sinds de corona-crisis onze klassieke manier van werken drastisch veranderd. Thuiswerk vindt meer en meer ingang. Als werknemers dan op geregelde tijdstippen nog bij elkaar komen op kantoor, dan wordt het informele contact steeds belangrijker. Meer en meer ondernemers contacteren ons daarom ook met de vraag hoe zij op de meest praktische, efficiënte, maar ook aangename manier hun coffee corner kunnen inrichten. Ook op dat vlak zijn we nieuwe concepten en diensten aan het ontwikkelen.”

Keuzes maken

En dus was het tijd om keuzes te maken. “Zo hebben we nu beslist om te investeren in een gloednieuw state-of-the-art machinepark in Vichte”, zeggen de broers. “Net zoals we destijds onze particuliere klanten wilden prikkelen in ons Kaffée in Kortrijk, voorzien we nu ook een ‘experience center’ in Vichte. We creëren er een ruimte waar we elke (horeca-)ondernemer inspiratie kunnen geven om nog creatiever en kwalitatiever aan de slag te gaan met koffie of thee. En dit voorjaar mogen onze cliënten ook een nieuw B2B-platform en een vernieuwde webshop verwachten.”

Afscheid van Kortrijk

Het betekent meteen ook dat de familie Deprez afscheid neemt van het Viva Sara Kaffée op de Kortrijkse Grote Markt. “We gaan nu op zoek naar een overnemer die het concept en de ploeg met evenveel toewijding en passie verder wil uitbouwen”, besluiten  de broers Deprez. “Die moeten we zeker vinden, want de zakencijfers van het Kaffée zijn prima. Ondanks de coronaperikelen hebben we ons moeiteloos kunnen handhaven. Alleen is het niet langer combineerbaar met de vele ambitieuze plannen die wij nog hebben.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.