VIVES whatsapp

Vives City zet met wolkenkrabber en nieuwe landmark zijn torenhoge ambities in de vitrine

KORTRIJK - De West-Vlaamse hogeschool Vives, de stad Kortrijk en de Waregemse projectontwikkelaar ION hebben de plannen ontvouwd voor de bouw van een wolkenkrabber, die als studentenhome zal moeten dienen. In de zestien verdiepingen tellende 'The Sky' zullen - naast van gemeenschappelijke faciliteiten - net geen 200 studentenkamers beschikbaar zijn vanaf 2025. Projectontwikkelaar ION hangt aan het prestigeproject een prijskaartje van 23 miljoen euro en wil op korte termijn de kamers ook te koop aanbieden op de markt.       

Kortrijk, of beter gezegd Hoog Kortrijk, krijgt er een nieuwe landmark bij. Na de Sint-Maartens toren en de Watertoren wordt The Sky het hoogste gebouw van de stad. Het hoogst bewoonbare gebouw ook. Met deze nieuwe ontwikkeling krijgt het destijds door de Italiaanse urbanist Bernardo Secchi in de markt gezette concept van een nieuw stadsdeel op Hoog Kortrijk, alweer wat meer vorm. “Om de schaarse ruimte te besparen, zijn we nu wel verplicht om te denken in de hoogte”, zegden  schepen Wout Maddens en Kristof Vanfleteren (CEO van ION) tijdens een persmoment.

Een droom die uitkomt

Vives topman Joris Hindryckx noemt deze op til zijnde realisatie een droom die uitkomt. De werken, die nu al vergund zijn, zullen starten in het voorjaar van 2023 om drie jaar later (2025) hun beslag te krijgen.

Kortrijk maakt met deze vastgoed realisatie ook zijn status als studentenstad (nu reeds meer dan 15.000 studenten) wat meer waar. Volgens Wout Maddens is het de bedoeling om op termijn één grote en aaneengesloten groene en duurzame campus te maken van wat nu nog drie aparte sites zijn: Kulak, Vives en Syntra West (op die laatste campus is ook een facelift in de maak).

Ambities van een aanstormende mini-major

Bouwheer ION is op elf jaar tijd uitgegroeid tot een indrukwekkende ‘mini-major’ in de projectmarkt. Het mag bijvoorbeeld ook de fameuze Antwerpse boerentoren in een nieuw kleedje helpen steken. ION is het bedrijf van Paul Thiers, Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck. Het Waregemse bedrijf etaleert ook ambities in het buitenland om soortgelijke projecten als nu bij Vives City in de markt te zetten.

Het Kortrijkse architectenbureau Link Lab van CEO Tom Vandorpe zal in samenwerking met ION het project The Sky in goede banen helpen leiden.