KORTRIJK – Wellbeing is zo in, dat het zelfs een nieuwe economische sector wordt. Hogeschool VIVES pikt inmiddels al drie jaar in op de maatschappelijke trend met een opleiding op maat. Deze week volgde het toetje op de taart met de opening van een heus House of Wellbeing. Het huis omvat onder meer ruimtes voor coaching-sessies, trajectbegeleiding, massagebehandelingen, mindfullness, relaxatie- en ademhalingstechnieken, stabiliteit en beweging, vitaliteit, en verder duo- en monocabines, infraroodruimte, sauna, stoombad. Allemaal state-of-the-art.
Drie jaar geleden ging de professionele bacheloropleiding ‘Wellbeing en vitaliteitsmanagement’ van start aan Hogeschool VIVES campus Kortrijk. “Met deze voor Vlaanderen unieke opleiding spelen we volop in op de grote trends en noden in Europa en Vlaanderen rond ‘preventie’ zoals stress en burn-outpreventie, loopbaancoaching, innovatieve arbeidsorganisatie, change management, curatie (het inschakelen van wellbeingelementen in een totale zorgaanpak die de klassieke zorg overstijgt) en recreatie (het management van spacentra, hotels met spa en wellnessaccommodatie, sauna’s, vrijetijdsindustrie.”, aldus Lex Corijn, wellbeing en vitaliteitsmanager. “Vooral inzake preventie en curatie spelen we met de opleiding in op drie belangrijke maatschappelijke uitdagingen, met name de snel toenemende vergrijzing van de bevolking, het verlengen van de pensioenleeftijd en de preventie van stress en burn-out. Bedoeling is mensen ertoe aan te zetten een langer actief leven te leiden en daarvoor de nodige ondersteuning te bieden. We evolueren nu eenmaal van een curatieve naar een preventieve maatschappij. Zo stimuleert de overheid bedrijven om na te denken over stress op de werkvloer, burn-out, bore-out, depressie. Op die manier kunnen we kosten besparen voor de sociale zekerheid en de maatschappij, én tegelijkertijd het welbevinden stimuleren van de ouder wordende bevolking.”
Nood aan personeel
Volgens studiegebied directeur Johan De Langhe leidt de opleiding Wellbeing en vitaliteitsmanagement studenten op om een coördinerende rol op te nemen in het management in deze drie grote deelgebieden, en dit via drie verschillende afstudeerrichtingen: ‘coaching en wellbeingmanagement’ (preventie in bedrijven en organisaties), ‘care en vitaliteitsmanagement’ (curatie in zorgcentra, instellingen voor jongeren, hersteloorden, …) en ‘wellness en spamanagement’ (recreatie, vrijetijdssector).
“Uit het aanbod aan stageplaatsen en vacatures blijkt dat er duidelijk een grote nood is aan gekwalificeerd personeel in deze domeinen”, aldus opleidingshoofd Marijke Michiels. “We tellen momenteel 168 studenten. Eind juni studeert de eerste lichting af en de meesten hebben al tot drie maand voor hun afstuderen een job. De opleiding zorgt er voor dat de cursisten diverse richtingen uit kunnen. Uniek is dat we inzetten op praktijkgerichte menselijke interactie, eerder dan op kennisoverdracht. Vandaar dat de lessen grotendeels worden gegeven door mensen uit het werkveld.”
Pro ondernemerschap
De opleiding stimuleert ook sterk het ondernemerschap via het leerbedrijf. Laatstejaars runnen het leerbedrijf en nemen eerste- en tweedejaars studenten ‘in dienst’. “Zo worden ze voorbereid op het starten van een zelfstandige zaak, adviesbureau en dergelijke”, aldus algemeen directeur Joris Hindryckx van VIVES. “In het VIC of VIVES Innovation Center, gelegen op dezelfde site als het ‘House of wellbeing’, kunnen student-ondernemers en pas afgestudeerden ook aan zeer voordelige voorwaarden een kantoorruimte huren, ondersteuning krijgen van docenten die fungeren als bedrijfscoaches, en faciliteiten krijgen tijdens hun studies zoals een topsportstatuut of een statuut student-ondernemer.”