Nieuws West-Vlaanderen Vlaamse musea teren op expertise van West-Vlaamse Linum

Vlaamse musea teren op expertise van West-Vlaamse Linum

Vlaamse musea teren op expertise van West-Vlaamse Linum

KUURNE – Het verhaal van de mank gelopen oplevering van de vloeren in het splinternieuwe Antwerpse museum KMSKA is genoegzaam bekend. Heel anders vergaat het alvast de zogenaamde textielkanalen die het Kuurnse Linum, via dochterbedrijf Prihoda, mocht installeren in de Hasseltse culturele tempel Kunstuur, alsook in andere Vlaamse cultuurhuizen en musea. Die textielkanalen zorgen mee voor de ideale  luchttemperatuur. De voorbije dagen bood  Prihoda zijn toptechnologie nog aan op de beurs Interclima in Parijs.

Prihoda is één van de vier bedrijven die onder de Linum Group van de familie Vanderbeke vallen (naast Linum Europe, Plastibac en Fermod). Het is meteen ook de merknaam van de Tsjechische fabrikant Prihoda, met wie het Kuurnse bedrijf samenwerkt om zowel in de Benelux als op de Franse markt punten te scoren met zijn aanbod.

In de vakpers wordt alvast erg lovend geschreven over de West-Vlaamse textielkanalen. Textielkanalen zorgen voor perfecte luchtverdeling in binnenruimtes van musea. Ze hebben enerzijds een effect op het bezoekerscomfort (zoals in het Antwerpse Modemuseum) maar ze zijn ook ongemeen belangrijk voor de kunstwerken zelf.

De productie van de textielkanalen gebeurt aan de basis in Tsjechië, maar het Kuurnse Prihoda staat steevast in voor de algehele berekening en installatie van het HVAC-traject. In het geval van het museum Kunstuur Hasselt leverde het West-Vlaamse bedrijf maatwerk. Drie maanden na de installatie, kwam alvast nog geen enkele klacht binnen over het klimaat in de cultuurtempel.

Verborgen parel

De Linum Group, een verborgen parel in het West-Vlaamse bedrijvenlandschap, is het geesteskind van ondernemer par excellence Fred Vanderbeke. Hij begon destijds (1983) in de cooling, en die activiteit evolueerde heel snel naar allerlei HVAC-toepassingen (heating, ventilation, airconditioning, cooling) in allerlei sectoren.

Parallel aan deze activiteit, startte Fred Vanderbeke nog bijkomende bedrijven op waaronder dus Prihoda. In de tweede generatie heeft zoon Jan het roer in handen. De Linum Group heeft naast de thuiszetel nog eigen tentakels – lees eigen filialen – in inmiddels 5 verschillende landen (Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk). In 2021 was het concern geconsolideerd goed voor 60 miljoen euro en heeft het alles bijeen 135 mensen in dienst waarvan 90 in de thuisbasis Kuurne.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.