Nieuws West-Vlaanderen Vlaamse regering wil kmo’s Brexit-fonds aanbieden

Vlaamse regering wil kmo’s Brexit-fonds aanbieden

Vlaamse regering wil kmo’s Brexit-fonds aanbieden

KORTRIJK – In het vooruitzicht van de nakende Brexit -in principe eind dit jaar- wil de Vlaamse regering alles doen om kmo’s te helpen. Daartoe werd een soort ‘Brexit-fonds’ opgericht. Volgens plan wordt 83 miljoen euro voorzien voor begeleiding van bedrijven die er nood aan hebben. 50 miljoen euro voor algemene ondersteuning van bedrijven via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en 33 miljoen euro exportondersteuning.

Die extra ondersteuning en begeleiding betreft extra mensen die klaarstaan om onze ondernemers bij te staan, meer bepaald 45 adviseurs bij het agentschap innoveren en ondernemen, VLAIO. De financiële ondersteuning is bedoeld voor ondernemers die nieuwe markten willen aanboren of aan productinnovatie willen doen met een Brexit-subsidie. VLAIO zorgt opnieuw voor de verbindingsfunctie.

“Die zogenaamde Brexit-subsidie kan ook dienen om bijvoorbeeld een exportmanager aan te werven (strategieadvies en exportmanagers)”, zo laat het kabinet-Crevits weten. “We reiken instrumenten aan om noodzakelijke investeringen te ondersteunen. Er zijn ook crisiswaarborgen voor overbruggingskredieten mogelijk zodat ondernemers die investeren dat kunnen blijven doen. Voor grote bedrijven wordt maatwerk voorzien, onder andere door waarborgen ter beschikking te stellen via Gigarant. Bedrijven die hun personeel op tijdelijke werkloosheid moeten zetten als gevolg van de Brexit of die afbetalingsplannen nodig hebben, krijgen daar begeleiding voor.”

Typisch voor West-Vlaanderen

In een tweede fase wil de Vlaamse overheid bedrijven in staat stellen om zich aan te passen of te heroriënteren. Dat gebeurt via gerichte investeringsinstrumenten. Eén daarvan is specifiek gericht op West-Vlaanderen en zal in eerste instantie focussen op de gevolgen van de Brexit. “Dat betekent concreet dat er middelen worden voorzien en dat bedrijven projecten kunnen indienen om bijvoorbeeld een nieuwe markt aan te boren of nieuwe producten te maken, of de processen in het bedrijf aan te passen”, aldus nog het kabinet van Hilde Crevits. “Telkens met het oog op innovatie, duurzaamheid en digitalisering.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.