Nieuws West-Vlaanderen Voka herademt in dossier Ventilus

Voka herademt in dossier Ventilus

Voka herademt in dossier Ventilus

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen is tevreden dat er een intendant werd aangesteld om het Ventilus-dossier terug op gang te trekken. Het werd hoog tijd, want het dossier ligt nu al bijna een jaar volledig stil. Het Ventilus-project moet het elektriciteitsnet in (West-)Vlaanderen versterken en futureproof maken. “Het is van essentieel belang voor de realisatie van onze klimaatdoelstellingen en -ambities”, klinkt het bij Voka.

Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme besliste twee maanden geleden om een neutrale intendant aan te stellen in het Ventilus-dossier. De intendant moet zorgen voor een duidelijke en concrete communicatie op maat van alle betrokkenen. Het project zelf wordt niet in vraag gesteld. Het was lang wachten op een naam, maar vandaag besliste Minister Zuhal Demir, de heer Guy Vloebergh, academicus en ruimtelijke planner, aan te stellen als intendant. Door de omvang van het project en de technische aard van de procedure zijn er nog veel te veel vragen en ontstaat er grote weerstand in de regio. De intendant heeft als taak een draagvlak te creëren voor het project. Hij krijgt hiervoor zes maanden de tijd.

Nood aan consensus

Voka is blij dat het Ventilus-dossier na een jaar stilstand, terug op gang kan komen. “We hopen dat er na deze nieuwe informatie- en inspraakronde en de vergelijking tussen alle alternatieven, een bepaald tracé kan gekozen worden in het GRUP (Gewestelijk Uitvoeringsplan)”, merkt Bert Mons, gedelegeerd-bestuurder Voka West-Vlaanderen, op. “Hoe vlugger men hieromtrent tot een consensus kan komen, hoe beter. Zolang er veel alternatieven op de tekentafel blijven liggen, blijven er bij veel mensen vragen bestaan. Bij een trajectkeuze wordt die impact beperkt tot zijn ware proporties en kan er meteen al worden nagedacht en onderhandeld over milderende en compenserende maatregelen.”

Futureproof elektriciteitsnet

Voka West-Vlaanderen benadrukt dat het Ventilus-project niet enkel voor de aansluiting van energie vanop zee van belang is. Ook het huidige zwakke West-Vlaamse netwerk moet dringend worden versterkt. Ondanks de verbetering van de energie-efficiëntie wordt door de elektrificatie van de economie een stijging van de elektriciteitsconsumptie verwacht. Idem dito voor huishoudens die verregaande elektrificatie zullen ondergaan door vb. overschakeling naar warmtepompen en elektrische of plug-in hybride wagens. “Door de uitbouw van de Ventilus-lijn zal de regio over de nodige netcapaciteit beschikken om aan het groeiende elektriciteitsverbruik te voldoen en zo de economische ontplooiing van de bestaande en nieuwe West-Vlaamse bedrijven te faciliteren”, besluit Bert Mons.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.