Nieuws West-Vlaanderen Voka mengt zich in het Ventilius-debat

Voka mengt zich in het Ventilius-debat

Voka mengt zich in het Ventilius-debat

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen is tevreden dat er na maanden windstilte eindelijk terug initiatief wordt genomen in het Ventilus-dossier. Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie, wil eerstdaags een neutrale intendant aanstellen in het Ventilus-dossier.“Het Ventilus-project moet het elektriciteitsnet in (West-)Vlaanderen versterken en future proof maken, het is daarom van essentieel belang voor de realisatie van onze klimaatdoelstellingen en -ambities”, klinkt het bij Voka.

Het Ventilus-project is volgens Voka West-Vlaanderen niet enkel voor de aansluiting van energie vanop zee van belang. “Via de inlussing (of koppeling) van de Ventilus-as met de Stevin-as, creëren we een bedrijfszekerder, robuust elektriciteitsnet”, heet het bij Voka West-Vlaanderen. “Bij langdurige incidenten zijn ze elkaars back-up en blijft de bevoorradingszekerheid in de regio en de rest van het land verzekerd. België heeft een heel betrouwbaar elektriciteitssysteem dat onze economie ondersteunt en een vestigingsvoorwaarde is voor nieuwe investeringen. De burger verwacht ook niet anders dan dat de lamp altijd brandt. Dankzij de inlussing is er ook een grotere gecombineerde aansluitingscapaciteit, waardoor andere projecten mogelijk worden zonder bijkomende infrastructuur op land te moeten bouwen. Dat is toekomstgericht want de Noordzee wordt de energiecentrale van de toekomst. Aangezien West-Vlaanderen onze toegangspoort is tot de Noordzee en de Noordzee een belangrijke rol zal spelen in de volgende fase van de energietransitie, is het noodzakelijk dat het plaatselijke net versterkt wordt. Dat biedt ook aansluitingsmogelijkheden voor bijkomende (hybride) interconnecties met het netwerk dat op Noordzee zal gerealiseerd worden en die toegang zullen geven tot andere markten (prijs) en innovatieve mogelijkheden voor de eigen industrie als pionier.

Nood aan netcapaciteit

Voka West-Vlaanderen gaat heel diep in op het dossier. “Door haar geografische ligging wordt West-Vlaanderen de voordeur van de energievoorziening (gas en elektriciteit) van het land”, vindt Bert Mons. “Dat biedt heel wat opportuniteiten voor onder andere de offshore-sector en de blauwe economie. Maar de versterking van het huidige zwakke West-Vlaamse netwerk is ook voor West-Vlaanderen zelf van groot belang. Ondanks de verbetering van de energie-efficiëntie wordt door de elektrificatie van de economie een stijging van de elektriciteitsconsumptie verwacht. Idem dito voor huishoudens die verregaande elektrificatie zullen ondergaan door bijvoorbeeld overschakeling naar warmtepompen en elektrische of plug-in hybride wagens. Door de uitbouw van de Ventilus-lijn zal de regio over de nodige netcapaciteit beschikken om aan het groeiende elektriciteitsverbruik te voldoen en zo de economische ontplooiing van de bestaande en nieuwe West-Vlaamse bedrijven te faciliteren. Zonder Ventilus kunnen de meeste van de bovenstaande opportuniteiten niet worden bereikt. Dat zou een verhaal van gemiste kansen betekenen voor de (lokale) economie, een hogere stroomprijs, geen garanties naar leveringszekerheid, een grotere afhankelijkheid van buurlanden in stroomvoorziening, geen kosten-efficiënte en laattijdige (of geen) realisatie van klimaatambities.”

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Roland R. 2021-03-02 08:14:10

Over het principe van een nieuwe hoogspanningslijn is iedereen het eens. De vraag is of men kiest voor een traditionele bovengrondse lijn, relatief goedkoop met met weinig materiaalkost, dus in dat opzicht zeker milieuvriendelijk, of voor een ondergrondse lijn, technisch uitdagend, die een veelvoud kost (hoeveel?), met veel groter materiaalverbruik en ingrijpende grondwerken. Kan VOKA die analyse eens maken en dan een keuze voorstellen?

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.