Voka West-Vla origineel

Voka pleit voor beleid op maat om de crisis te trotseren

KORTRIJK - De economisch impact van de tweede besmettingsgolf is minder zwaar dan de eerste, aldus Voka West-Vlaanderen. Maar waar in een eerste golf alle bedrijven werden getroffen, zijn het nu voornamelijk de kleinere bedrijven die klappen krijgen. “Er is er geen plaats voor optimisme want het feit dat onze kmo’s en zelfs hele sectoren zwaar geïmpacteerd blijven, is zorgwekkend", aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. "Het is duidelijk dat we vandaag nood hebben aan een gedifferentieerde aanpak willen we ook écht alle gezonde bedrijven goed en wel uit deze crisis loodsen. De ruggengraat van onze economie mag niet de dupe worden.”

De positieve geluiden rond de verschillende vaccins hebben de negatieve verwachtingen van de ondernemers niet kunnen veranderen. De verschillen tussen sectoren en grootte van bedrijven zijn echter groot. Het zijn voornamelijk onze kmo’s die vandaag zwaar getroffen blijven. “We moeten nu dan ook werk durven maken van een beleid op maat", zegt Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. "Collectieve maatregelen waren goed in een eerste fase, maar minder efficiënt vandaag. Zo zijn er vandaag nog steeds sectoren die helemaal geen omzet kunnen draaien. Het is belangrijk in te zetten op gerichte steun en hen perspectief te bieden op basis van de vaccinatiestrategie. De ruggengraat van onze economie mag per slot van rekening niet de dupe worden.”

Uitzondering voor professionele activiteiten

De grotere bedrijven lijken dus minder impact te ondervinden van deze tweede golf. “Minder, maar nog steeds substantieel”, zegt Bert Mons. “Net daarom is het belangrijk hen nu ten volle te ondersteunen om de omzetverliezen zo snel mogelijk tot een minimum te beperken. Belangrijk hierbij is dat ze op al hun medewerkers kunnen rekenen. De verplichte quarantaine na terugkeer uit een rode zone maakt dat ze veel van hun mensen zelfs na een professionele reis een tijdlang dreigen te verliezen. We blijven dan ook ijveren voor een uitzondering voor professionele activiteiten. Het gezondheidsrisico is hier immers miniem, terwijl de economische impact enorm is.”

Voordelen van telewerk

Uit een rondvraag van Voka blijkt geen eensgezindheid omtrent telewerk. Waar 36% aangeeft dat deze manier van werken de productiviteit deed dalen, vindt 34% dat dit geen tot zelfs een positieve impact heeft gehad op de productiviteit binnen het bedrijf. “Dit bewijst dat telewerk een mogelijke piste is voor de toekomst, maar niet voor elke functie of elk bedrijf", vindt BertMons. "Het verontrust ons dan ook wanneer we de oproep horen om de sociale inspecties op te voeren en te verstrengen. Een generieke procedure rond telewerk bestaat niet, maar moet bedrijf per bedrijf pragmatisch bekeken worden.”

Blijven investeren

Wel positief is dat, ondanks het beperkte vertrouwen in de toekomst, de West-Vlaamse ondernemers hun verantwoordelijkheid blijven opnemen.  Liefst 45% van onze bedrijven stelt evenveel of méér te willen investeren in 2021 dan gepland. "We blijven dan ook hameren op het belang van het faciliteren van deze investeringen want een snelle realisatie hiervan betekent een pushstart voor onze hele economie”, besluit Bert Mons.