Leiedal luchtbeeld mooi

Voka reageert voorzichtig positief op nieuw digitaal platform voor omgevingsinformatie

KORTRIJK - Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen. De website werd ontwikkeld door het Departement Omgeving. Voka West-Vlaanderen reageert positief op het nieuwe initiatief.

 

 

Dat actuele omgevingsinformatie toegankelijk moet zijn, was onder meer een aanbeveling van de PFAS-commissie, de parlementaire commissie die werd opgericht naar aanleiding van de PFAS-problematiek rond 3M in Zwijndrecht. De aanbeveling hield in dat omgevingsinformatie transparant moet zijn en makkelijk te raadplegen.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is de lancering van de gebundelde omgevingsinformatie een cruciale stap om informatie over onze omgeving transparanter te maken. "Dit is een mooi voorbeeld van hoe we die aangrijpen om onze werking te verbeteren en om open te zijn naar de Vlaamse burgers”, aldus Demir.

Voorzichtig positief

Nu deze informatie eenvoudig te raadplegen is, reageert de werkgeversorganisatie Voka alvast gematigd positief. "Dit platform kan bijdragen tot een beter begrip en meer betrokkenheid van omwonenden, ondernemers en politici", aldus gedelegeerd bestuurder Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. "Het biedt de samenleving een kans om beter geïnformeerd te zijn over projecten, plannen en ontwikkelingen die hun omgeving beïnvloeden. Dit kan ook een open dialoog bevorderen."

Bert Mons legt ook de nodige nuance in zijn standpunt. "We hopen dat het platform niet op een foutieve of onsamenhangende manier zal worden gebruikt om vergunde activiteiten in vraag te stellen", aldus nog Mons."Het is niet de bedoeling dat legitieme economische activiteiten op de een of andere manier worden ondermijnd. Laten we nooit vergeten dat vergunde bedrijven bijdragen aan de economie en de werkgelegenheid."