Ventilus 23

Voka reageert positief op laatste Ventilus-voorstel

KORTRIJK - De Vlaamse regering heeft een nieuw 'compensatievoorstel' uitgewerkt voor burgers en bedrijven die schade zouden ondervinden bij het voorgestelde Ventilus-traject. Mensen en bedrijven die dichtbij de hoogspanningslijn Ventilus wonen, krijgen een verhoogde vergoeding en de 'schutlijn' wordt uitgebreid naar honderd meter. Dat zijn netbeheerder Elia en minister Zuhal Demir overeengekomen en werd door de regering goedgekeurd. 

Het openbaar onderzoek loopt nog enkele weken. Verwacht wordt niettemin dat Ventilus vooral zal uitmonden in een eindeloos durend juridisch steekspel.

In afwachting reageert alvast Voka, in tegenstelling tot Unizo, positief op de nieuwe voorstellen. Met het vaststellen van het compensatiekader voor wie tot 100 meter in de buurt van de Ventilus hoogspanningslijn woont of onderneemt is een belangrijke horde genomen in de realisatie van dit cruciale infrastructuurproject voor de energiebevoorrading en -transitie, zo laat Voka West-Vlaanderen weten in een reactie. "Het is een goede zaak dat er duidelijkheid is over de bedragen en over de werkwijze om individuele compensatiebedragen vast te stellen", vindt gedelegeerd bestuurder Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen vindt het belangrijk dat ook ondernemingen die negatieve impact ondervinden van de Ventilus-hoogspanningslijn aanspraak kunnen maken op compensatie. De werkgeversorganisatie zal naar het zeggen van Bert Mons actief meehelpen om het compensatiebeleid voor bedrijven verder in detail uit te werken.