Het overlegcomité beslist dat telewerk waar het kan opnieuw aanbevolen, maar niet verplicht wordt. Er komt ook geen verplichte registratie van het telewerk. Een goede zaak, vindt Voka West-Vlaanderen, want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen. Werkgevers behouden de vrijheid om een eigen passend coronabeleid te voeren en de arbeidsorganisatie in eigen handen te houden. “Zo hoort het ook want bedrijven zijn en blijven de eerste verantwoordelijken voor de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.
Mondmaskers en corona safe ticket
De mondmaskerplicht wordt opnieuw ingevoerd in alle publieke binnenruimtes vanaf vrijdag 29 oktober. Ook winkels en publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven vallen hieronder. Het corona safe ticket (CST) zal ruimer worden toegepast vanaf 1 november Op evenementen vanaf 200 personen (binnen) zullen deelnemers een geldig CST moeten kunnen voorleggen. Bij kleinere evenementen kunnen organisatoren zelf beslissen om het CST in te zetten. Ook in de horeca wordt het gebruik van het CST nu algemeen verplicht. Werkgevers mogen het CST niet vragen aan hun werknemers.
Impact van quarantaine
Werkgevers maken zich steeds meer zorgen over de stijgende besmettingscijfers bij kinderen die een impact hebben op de ouders. Vanaf 2 besmettingen per klas wordt een hele klas in quarantaine geplaatst. Dat heeft een grote impact op werkende ouders. De quarantaine voor ouders kan oplopen tot meer dan twee weken, terwijl ouders goed beschermd zijn door de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen.
In een periode van grote krapte op de arbeidsmarkt komen de strenge quarantaineregels extra hard aan voor het bedrijfsleven. Voka vraagt zich af waarom de strenge quarantaineregels worden aangehouden voor gezonde en gevaccineerde ouders? Dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen zijn volwassenen in principe goed beschermd tegen covid-19. “Voka West-Vlaanderen vraagt zich af waarom gevaccineerde volwassenen zonder symptomen nog steeds in quarantaine worden geplaatst terwijl de vaccinatiegraad bij volwassenen erg hoog is”, zegt Bert Mons.
Derde prik op de werkvloer
De Vlaamse regering wil alle Vlamingen een derde coronaprik aanbieden. Zo’n derde prik biedt bijkomende bescherming. Werkgevers zijn vragende partij om die derde prik in de onderneming toe te dienen en de vaccinatie-operatie op die manier te versnellen.
“We roepen op om nu reeds werk te maken van de voorbereidingen om een derde prik op de werkvloer mogelijk te maken”, zegt Bert Mons. “Veel vaccinatiecentra zijn ondertussen gesloten en hebben hun oorspronkelijke functie als sporthal of cultuurhuis teruggekregen. Een veralgemeende derde prik zal daarom ook via de bedrijven moeten verlopen. Arbeidsgeneeskundige diensten hebben de nodige ervaring met vaccinaties op de werkvloer.”