Nieuws West-Vlaanderen Voka steunt het dossier ‘Free Olivier Vandecasteele’

Voka steunt het dossier ‘Free Olivier Vandecasteele’

Voka steunt het dossier ‘Free Olivier Vandecasteele’

KORTRIJK – De zaak Olivier Vandecasteele/Iran beroert de gemoederen in zeer brede kring. De man in kwestie is een familielid van de bekende autogroep Vandecasteele in Kortrijk. Het heeft Voka West-Vlaanderen en zijn sociaal bewogen en bevlogen voorzitter Philippe De Veyt aangezet om op hun beurt ook steun te betuigen aan de kwestie en dat via een actie ‘Free Olivier Vandecasteele‘.    

Philippe De Veyt, voorzitter van Voka West-Vlaanderen, besliste in overleg met zijn regiovoorzitters, om de familie van Oliver Vandecasteele een  podium te geven om haar toe te laten een oproep te doen en hun actie te steunen om Olivier vrij te krijgen. Dat gebeurde eind vorige week nog op de Nieuwjaarsreceptie van Voka Zuid West-Vlaanderen in Roeselare.

Het was ondernemer en Voka-bestuurder Hans Boels die vanwege Christophe Vandecasteele de vraag kreeg of Voka bereid zou zijn steun te verlenen. Christophe Vandecasteele is een telg van de bekende Kortrijkse ondernemersfamilie die actief is in de automobielsector.

Dank zij de interventies van zijn zus Nathalie – ook onderneemster in de familiezaak – heeft het verhaal van Olivier ondertussen de nodige ruchtbaarheid gekregen. Olivier heeft meer dan 15 jaar ervaring in landen zoals Afghanistan, Mali en Iran als missie leider van grote ngo’s zoals Dokters van de Wereld of Norwegian Council Refugies. Hij is een humanitaire hulpverlener die onschuldig is opgepakt sinds 24 februari 2022 in Iran. Hij verblijft in volledige afzondering in een kleine cel zonder medische zorg of advocaat. Zelf kon de familie hem slechts 3 keer spreken op 10 maanden. Door de erbarmelijke omstandigheden waarin hij vertoeft, is hij meer dan 25 kg vermagerd en is zijn moraal fel aangetast. De familie vernam een paar weken geleden dat hij zou veroordeeld zijn voor 40 jaar celstraf en 74 zweefslagen.

Ondernemers voor ondernemers

Olivier is niet enkel een humanitaire hulpverlener, hij had er ook leidinggevende functies. Op zijn manier is Olivier dus ook een ondernemer, die geconfronteerd wordt met het vinden en aansturen van personeel, alsook de dagelijkse werking en logistiek te organiseren. Dit in vaak moeilijke omstandigheden en op gevaar van zijn eigen leven af. “Wij kunnen veel klagen en zagen maar een situatie zoals deze waarin Olivier is verzeild geraakt, moet ons aanzetten om één en ander te relativeren”, dixit Philippe De Veyt. “Een ondernemersorganisatie als Voka heeft ook de plicht andere ondernemers te steunen. Vandaar dat Voka West-Vlaanderen besliste deze familie het podium te geven op de Nieuwjaarsrecepties.” Nathalie Vandecasteele deed er een emotionele oproep de familie te steunen, in hun pogingen een spoedige vrijlating van Olivier te garanderen. Dit kan door hun petitie te tekenen op : www.change.org/p/freeoliviervandecasteele

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.