Nieuws West-Vlaanderen Voka West-Vlaanderen maakt brandhout van voorstel overheid

Voka West-Vlaanderen maakt brandhout van voorstel overheid

Voka West-Vlaanderen maakt brandhout van voorstel overheid

KORTRIJK – Het loonakkoord dat de regering heeft voorgesteld kan maar op weinig begrip rekenen bij de werkgevers. Voka West-Vlaanderen maakt bij monde van voorman Bert Mons in elk geval brandhout van de plannen van de overheid. Argument nummer één is: de concurrentiekracht, die al danig onder druk staat, wordt danig aangetast. 

Het loonakkoord werd afgeklopt binnen de kern van de federale regering. Voka West-Vlaanderen wijst het voorstel af om eenmalige premies, tot 750 euro, in te voeren boven op de geïndexeerde lonen. Die premie is voor de meeste ondernemingen onbetaalbaar. “Door de automatische loonindexering stijgen de lonen in België vandaag al sneller dan eender waar in Europa”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “We prijzen onze werknemers en bedrijven uit de internationale markt.”

Het federale kernkabinet dient bij de sociale partners een bemiddelingsvoorstel in dat inhoudt dat werknemers in winstgevende bedrijven een eenmalige premie tot 750 euro kunnen ontvangen van hun werkgever. Voka vindt dat die extra premie voor de meeste ondernemingen totaal onbetaalbaar is. En ook voor wie het wel zou kunnen betalen, is een premie uiterst onverstandig. België wordt te duur en riskeert daardoor tal van toekomstige investeringen in onze economie en onze tewerkstelling mis te lopen, stelt Voka.

Onverantwoord in crisistijden

“De regering mag geen enkele premie creëren waardoor de loonkosten opnieuw zouden toenemen”, vindt Bert Mons, gedelegeerd bestuurde van  Voka West-Vlaanderen. “Door de automatische loonindexering is België vandaag al het Europese land met de sterkst stijgende lonen. “We prijzen onze werknemers en bedrijven uit de internationale markt. Een bijkomende premie zou de strop rond de nek van de bedrijven nog sterker aansnoeren. Dat is onaanvaardbaar en bovendien totaal onverantwoord in crisistijden. De premie is bovendien hoger dan de fameuze coronapremie van 500 euro. Die premie werd toen ook al toegekend in bedrijven en sectoren die die premie moeilijk konden dragen.

Loonhandicap is cruciaal

De Belgische loonkosten stijgen in ijltempo: in de periode ’22-’24 komt er gemiddeld 21 procent bij. De loonstijgingen in ons land zullen veel groter zijn dan die in de buurlanden. Ook de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft vastgesteld dat er geen enkele marge is om de lonen te verhogen boven op de loonindexeringen: door de automatische loonindexering is de loonkostenhandicap met onze buurlanden nog toegenomen. Volgens de meest recente vooruitzichten zou die loonhandicap terug richting 10 procent gaan.

Toch is een nieuwe loonstijging precies dat wat het kernkabinet nu wil invoeren met het voorstel tot eenmalige premies. Daardoor komt de concurrentiekracht van ons land op het spel te staan, vindt Voka.

Negatieve gevolgen

De stijgende loonkosten hebben negatieve gevolgen. In een recente Voka-enquête gaf 12 procent van de industriële bedrijven aan te overwegen om activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Buitenlandse bedrijven gaan wellicht nog eens extra nadenken voor ze de komende jaren in België investeren. Daarnaast zegt één op de drie bedrijven het met minder personeel te zullen doen in de toekomst. Op die manier dreigt deze crisis permanente schade toe te brengen aan ons economisch groeipotentieel, en dus ook aan onze welvaart op langere termijn, zo stelt Voka nog.

“De bedrijfswinsten van vandaag zijn de investeringen van morgen en de jobs en welvaart van overmorgen”, besluit Bert Mons. “Er is vandaag nul marge om de lonen te verhogen. Laat ons dat consequent toepassen om de leefbaarheid van onze economie op termijn veilig te stellen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.