Mons Bert 2020

Voka wil alles doen om crisis te helpen bezweren

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen stelt vast dat de Vlaamse regering de coronamaatregelen nog verder verstrengt. “We begrijpen dat er ingegrepen moet worden om de dramatische stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen want zij zorgen voor een ongeziene druk op ons gezondheidssysteem, maar ook op onze scholen en onze ondernemingen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “We moeten er nu samen alles aan doen om deze tweede golf te breken. Daarom roepen we alle ondernemingen met aandrang op om de veiligheidsmaatregelen strikt te blijven opvolgen en maximaal telewerk te organiseren. We moeten onze contacten beperken en zo een tweede algemene lockdown vermijden. Want dit zou desastreus zijn, voor onze zorg, onze samenleving, onze economie, en onze jobs.”

Voka West-Vlaanderen zegt bijzonder verontrust over de gezondheidscrisis. “De maatregelen blijven hard aankomen, zeker voor de event-, cultuur-, sport- en vrijetijdssector die opnieuw zwaar getroffen worden, maar er moet inderdaad nu ingegrepen worden om nog erger te voorkomen”, zegt Bert Mons. “Bedrijven worden ook meer en meer geconfronteerd met werknemers die uitvallen door besmetting of quarantaine. Dit is in de eerste plaats erg voor de betrokken medewerkers, maar bemoeilijkt ook de bedrijfsvoering. Daarom moeten we nu zoveel mogelijk onnodige sociale contacten vermijden.”

Oproep voor telewerk

Voka West-Vlaanderen herhaalt haar oproep aan alle bedrijven en medewerkers om de veiligheids- en gezondheidsregels strikt na te leven en maximaal telewerk te organiseren. “We zien in onze laatste bevraging dat bedrijven de oproep tot telewerk al zeer goed naleven: voor ongeveer 4 op de 10 Vlaamse werknemers in de privésector is telewerk vandaag al ingevoerd, zegt Bert Mons. “We moeten we ons zo organiseren dat iedereen die van thuis uit kàn werken, dat ook effectief doet, zonder de band met het bedrijf en de collega’s uit het oog te verliezen en zonder de continuïteit van onze bedrijven in gevaar te brengen. Daarom moeten de bedrijven, net zoals de zorg en het onderwijs, gebruik kunnen maken van de sneltests om besmettingen te detecteren en onnodige quarantaine te vermijden. Een tweede algemene lockdown moeten we absoluut voorkomen. Want dit zou voor een implosie van onze economie zorgen: 5% van de bedrijven zou het niet overleven, 40% enkel mits herhaling van de huidige steunmaatregelen.”

De plicht van de overheid

Van de overheden verwacht Voka West-Vlaanderen ook verdere inspanningen om bedrijven en jobs te redden. “Sectoren en diensten zoals horeca, evenementen, cultuur, toerisme en vrijetijd, en vele toeleverende bedrijven zijn in het hart geraakt door de vele maatregelen. Consumenten zullen wellicht ook terughoudender worden en minder winkelen en kopen, wat voor onze bedrijven - die nu al 8 maanden door heel zwaar weer gaan - verder omzetverlies zal betekenen. Daar komt nog bij dat de vraag naar onze exportproducten al maanden zeer laag blijft", weet Bert Mons.

Een verlenging van de steunmaatregelen dringt zich dan ook op. “Onder meer de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, de ondersteuning door PMV, de ondersteuning van zwaar getroffen bedrijven en ondernemers, en het uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen moeten verlengd worden tot eind juni 2021”, zegt Bert Mons. “Anders zullen heel wat bedrijven dit niet overleven met fors jobverlies tot gevolg, zeker nu het er naar uit ziet dat deze situatie nog een hele tijd kan duren.

Daarnaast moet volgens Voka West-Vlaanderen snel werk worden gemaakt van de federale en Vlaamse relance- en investeringsplannen om, ondanks de coronamaatregelen, de economische motor toch weer aan te zwengelen.