Nieuws West-Vlaanderen Voka ziet vakbondsstaking als bedreiging voor de concurrentiekracht

Voka ziet vakbondsstaking als bedreiging voor de concurrentiekracht

Voka ziet vakbondsstaking als bedreiging voor de concurrentiekracht

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen kan geen begrip opbrengen voor de betoging voor sterkere loonstijgingen die de vakbonden vandaag organiseren. De gemiddelde koopkracht van de Belgen is ondanks de crisissen intact gebleven, zo berekende het Planbureau. Het zijn de bedrijven die daar door de opeenvolgende loonindexeringen voor hebben gezorgd. In januari stijgen de lonen opnieuw, deze keer met 10% voor meer dan 700.000 Belgen. Dat is onhoudbaar voor de private werkgevers. Het debat over een aanpassing van de automatische loonindexering kan niet langer uitblijven, aldus nog Voka. 

Loonkostencrisis zet turbo op daling van concurrentiekracht

“Vakbondsacties zijn surrealistisch”

“De  loonkostencrisis  zet een turbo op de afnemende concurrentiekracht van onze ondernemingen. De energiecrisis raakt vele ondernemingen hard, al hebben ze het perspectief dat de energieprijzen ooit terug zullen zakken. De stijgende lonen zakken echter nooit. Ondernemingen krijgen het steeds moeilijker om nog rendabel te zijn. Nu actievoeren voor extra loon is surrealistisch.” Dat zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, en met zijn mening vertolkt hij wat veel ondernemers denken.

De vakbonden mobiliseren vandaag om te betogen om de koopkracht te verhogen. De koopkracht van de Belgen is echter intact gebleven, in tegenstelling tot in andere Europese landen. Dat tonen cijfers van het Planbureau aan. Dankzij de automatische indexering van de lonen blijft de koopkracht dit jaar stabiel (-0,1%). In 2023 overtreft de indexering van de lonen de inflatie waardoor de koopkracht toeneemt (0,7%).

Grote schokken

“We hebben te maken met grote economische schokken die ons land verarmen”, zegt Mons in aan duidelijkheid niet te wensen overlatende bewoordingen. “De factuur voor die verarming komt vandaag voor het grootste deel terecht bij de ondernemingen. Zij betalen de inflatie door de stijgende lonen terwijl ze zelf niet alle kosten kunnen doorrekenen. Wie nu actievoert voor bijkomende loonsverhogingen gedraagt zich niet verantwoordelijk.”

De automatische loonindexeringen zorgen volgens Voka voor een toename van de loonkosten met 21% in de periode 2022-2024. De extra loonfactuur voor private ondernemingen komt daarmee op 31 miljard euro te liggen. Omdat in onze buurlanden de lonen op een lager tempo stijgen, neemt de loonkostenhandicap toe: Belgische werknemers worden op 2 jaar tijd nog eens 9% duurder dan dezelfde werknemers in onze buurlanden. Dat komt bovenop de loonhandicap die er al was.

De automatische loonindexeringen hebben op termijn tot gevolg dat België toekomstige investeringen en de bijhorende jobs en welvaart zal mislopen, besluit Voka. Buitenlandse bedrijven zullen minder geneigd zijn om nog in België te investeren.

Reageer op dit bericht

Reacties

Willy V. 2022-09-28 11:26:55

Een groot deel van de loonkost zal opnieuw doorgerekend worden aan de consument, dus aan die stakers. Zijn zij dom of gemanipuleerd door de vakbonden?

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.