vrtstreamz_chantal_s2_21012023

Waarom een Limburg bedrijf populaire tv-reeks Chantal sponsort

IEPER - In de aftiteling van de tv-serie ‘Chantal’ wordt een Houthalense firma in frituurapparatuur bedankt. Zaakvoerder Serge Brouns zag nog nooit een aflevering van de kijkcijferhit maar deed in de krant Het Belang van Limburg zijn verhaal over hoe de Limburgs-West-Vlaamse vork in de steel zit. 

Wekelijks kijken zo’n 1,2 miljoen Vlamingen naar Chantal, de komische politiereeks met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol. In de aftiteling worden een aantal bedrijven bedankt, waaronder Perfecta Frituurapparatuur Houthalen. Wat is het verband tussen de Limburgse firma in baktoestellen voor de horeca en de populaire tv-serie die zich afspeelt in West-Vlaanderen? Gaan Chantal en haar collega’s van het politiekorps van Loveringem misschien tussen frietketels en bakplaten terechtkomen in een bepaalde scène?

"Neen, we hebben geen apparatuur geleverd”, lacht Serge Brouns, zaakvoerder van Perfecta Frituurapparatuur (Houthalen) in Het Belang van Limburg (HBVL). “Ik wist ook niet dat het bedrijf in de aftiteling van de reeks stond tot een paar mensen me erover hebben aangesproken. Het komt door de Tax Shelter.”

Fiscaalvriendelijke regeling

De Tax Shelter is een fiscale regeling waardoor bedrijven kunnen investeren in film-, tv- of theaterproducties en in ruil een fiscaal voordeel krijgen. “Belasting technisch is het interessant”, zegt Serge Brouns. “In plaats van voorafbetalingen te doen, investeren wij in de filmindustrie en daar krijgen we meer van terug, ook een gedeelte van de opbrengst van de film of serie. Ik doe het al een jaar of tien op aanraden van mijn boekhouder. Wij betalen een tussenpersoon die beslist naar welke productie het geld gaat. In dit geval was dat Chantal, volgend jaar kan het iets anders zijn. Maar het is bij mijn weten de eerste keer dat mijn firma vermeld wordt, ik wist niet dat dit te gebeuren stond. Wel vriendelijk van de makers. Ze hadden me ook uitgenodigd op de première in Gent maar ik ben niet geweest. Voor de rest ken ik van Chantal niks, ik heb nog geen aflevering gezien. Ik moet toch eens gaan kijken precies.”

Rendement

De reeks Chantal is gemaakt door het Brabantse productiehuis Eyeworks. SCIO Productions zocht voor Eyeworks financierders, zoals Perfecta uit Houthalen. “Jaarlijks gaat er zo’n 200 miljoen euro om in de Tax Shelter-regeling, die nu al twintig jaar bestaat”, licht Luc Osselaer van SCIO toe. “Wij doen een vijftiental films en series per jaar voor Eyeworks en Warner Bros.”

De Tax Shelter gebeurt specifiek op één productie, het is geen anonieme pot geld waar verschillende producties mee worden gefinancierd. "Voor Eyeworks stelden we dus Chantal voor aan investeerders", aldus nog Osselaer. "Meestal werken we regionaal, er zullen waarschijnlijk meer West-Vlaamse bedrijven in Chantal geïnvesteerd hebben, maar in principe kunnen ze uit het hele land komen, zoals Perfecta uit Houthalen. Er kan wel drie jaar zitten tussen investering en uitzending. Sowieso: zonder Tax Shelter zouden er maar weinig Vlaamse tv-reeksen zijn”

Een investering

De Tax Shelter is geen sponsoring maar een investering, benadrukt Osselaer nog: “Een bedrijf zou bijvoorbeeld 100.000 euro kunnen investeren via Tax Shelter of 105.000 euro extra belasting betalen", aldus Osselaer in HBVL. "Er is dus een fiscaal rendement van 5 procent en dan betaalt de producent ook nog een intrest op dat bedrag gedurende de looptijd van de productie. Die twee samen - fiscaal rendement en interest - geven op dit moment 14,75 procent nettorendement van een Tax Shelter.”

Voor elk wat wils

“Een investeerder krijgt rendement, de producent krijgt toegang tot een stuk financiering en de overheid verankert tewerkstelling en creativiteit”, vat Osselaer de voordelen van Tax Shelter samen. “Zonder Tax Shelter zouden er maar weinig Vlaamse tv-reeksen zijn.”

Maar bedrijven kunnen maar een deeltje van hun belastingen toewijzen aan Tax Shelter. En zoals bij elke investering is er risico aan verbonden: producties kunnen bijvoorbeeld niet voltooid geraken, of bepaalde Belgische uitgaven worden niet aanvaard door de fiscus. De investeerder krijgt in zo’n gevallen geen fiscaal voordeel en moet ook achterstallige vennootschapsbelasting betalen, vermeerderd met eventuele nalatigheidsinteresten en een administratieve boete.

Ook vermelding in de eindgeneriek is trouwens niet gegarandeerd. “Films maken we in eigen beheer, dat is het probleem niet", aldus nog Luc Osselaer. "Tv-zenders staan soms toe dat investeerders worden vermeld, soms niet.”

foto: Eyeworks