Waregem Koerse 22

Waregem Koerse is goed voor een budget van 1,7 miljoen euro en 1.000 jobs

WAREGEM - Paardenkoersen en netwerken. Hoeden en feestgedruis. Champagne en olé olé. Dat moet Waregem Koerse zijn. Maar achter het eendaagse mega event gaat ook een heel 'bedrijf' schuil waar een jaar wordt aan gewerkt. De naar Kortrijk uitgeweken Veurnenaar Bram Vandewalle leidt sinds drie jaar (waarvan er één editie wegviel) de zaken en kan indrukwekkende cijfers voorleggen. Waregem Koerse is goed voor een budget van 1,7 miljoen euro, 300.000 euro aan prijzengeld en 1.000 jobs (horeca, organisatie, veiligheid, enzovoort) op één dag. "De bedrijfswereld ziet Waregem Koerse als één van de belangrijkste netwerkmomenten van het jaar, en zorgt er ook voor dat alles ook betaalbaar blijft voor Jan met de pet", aldus Bram Vandewalle.   

Bram Vandewalle werkte in een eerder leven voor het Belgische EEM Jumpings, dat in eigen land en in het verre buitenland jumpings organiseerde. Toen hij door Waregem Koerse gevraagd werd om een diepgravende analyse te maken van Waregem Koerse, zette hij zich aan het werk en kwam met een breedvoerige nota voor de dag. Daarop vroeg het bestuur van het Waregemse event hem om aan te blijven als leidinggevende, en zo gebeurde ook. "De geschiedenis heeft haar rechten", vertelt Bram Vandewalle. "Het concept dat Roularta Media Group (toenmalige eigenaar van het VIP-event) twintig jaar terug op poten heeft gezet, blijft vandaag in grote lijnen overeind. Te weten: de bedrijfswereld schraagt in grote mate het hele gebeuren. Dankzij deze hospitality van de bedrijven, krijgen we al circa de helft van het budget rond."

Zeven hospitality formules

Bedrijven kunnen kiezen tussen diverse logeformules. Paul Vandenbosch, die dit aspect sinds jaar en dag voor zijn rekening neemt, heeft het over 7 hospitality formules die vorm krijgen via de gehuurde loges met alles er op en er aan. "Iets minder dan 200 bedrijven, waarvan zowat de helft uit West-Vlaanderen komt, doet beroep op één van de 7 aangereikte mogelijkheden. Opvallend ook: de meeste bedrijven zijn hondstrouw. Heel wat CEO's beschouwen dit als een must en willen zelf kunnen beslissen over de al dan niet deelname. Er komen ook nog elk jaar nieuwe bedrijven aankloppen. Zo bieden we ook thematische loges aan, zoals voor de bouw. Dat werkt goed, daar vloeit steevast business uit voort."

Sociaal-maatschappelijke rol

Daarnaast zijn er nog een twintigtal structurele sponsors. "Alle steun van de bedrijven samen zorgt er voor dat Waregem Koerse een feest is voor iedereen", weet Bram Vandewalle. "Ook Jan met de pet heeft zijn plaats. Dankzij de bedrijven, kunnen de entreeprijzen danig drukken. Je kan al voor 15 euro de deur in. Wie kan bewijzen dat hij echt armoedig is, kan via de stad ook vooraf een ticket van 3 euro ophalen."

Waregem Koerse is heus meer dan paarden alleen. "Het brengt mensen van alle standen samen", aldus nog Vandewalle. "Sociaal en sociaal voelend, menselijk en open voor onze maatschappelijke rol, ook dat is belangrijk voor ons al organisatie. Het gaat heus om meer dan alleen maar paarden. Zo is er ook onze jockeywedstrijd, waar een vertegenwoordiger van een bedrijf en een BV samen in het span gaan zitten. De opbrengst van die informele koers (bedrijven betalen daar voor de visibiliteit een bepaald bedrag voor) gaat naar goede doelen. De organisatie 4Brain, voor mensen die hersenschade hebben opgelopen, krijgt van Waregem Koerse een flink bedrag uitbetaald."

Een democratisch gokje

Waregem Koerse, dat is ook eens gokken. Voor de fun. De organisatoren van Waregem Koerse staan zelf in voor het gokgebeuren, en schakelen daarbij een honderdtal mensen in. Cijfers over de opbrengst worden niet genoemd. "Maar bij ons gaat het nooit om grote bedragen zoals je bij anderen wel vindt", benadrukt Bram Vandewalle.  "Gokverslaving is hier niet aan de orde. We houden het liefst democratisch. Gokken zorgt voor één maal ook voor een grote betrokkenheid van de toeschouwers bij het hele gebeuren. We hebben dat ook nodig om de prijzenpot, alles bijeen zo'n 300.000 euro, te kunnen spijzen."