Nieuws West-Vlaanderen Waregemse Elindus komt met nieuwe energie aanbod

Waregemse Elindus komt met nieuwe energie aanbod

Waregemse Elindus komt met nieuwe energie aanbod

WAREGEM – De zwaarste energiecrisis mag dan voorlopig afgewend zijn, het belet bedrijven zeker niet om over de zaak blijvend na te denken en te anticiperen waar het kan of het moet. Het Waregemse Elindus pakt dezer dagen uit met een nieuwe en aantrekkelijke formule om baat te halen uit de energiemarkt. Elindus is het in 2012 opgerichte bedrijf van de West-Vlaamse ondernemers Lode Hullebusch, Steven Vandenhende en  Matthias Detremmerie. Het energiebedrijf levert levert elektriciteit en gas aan meer dan 15.000 klanten verspreid over gans België, en behoort daarmee tot de top vijf van de grootste energieleveranciers op de B2B-markt.

 

 

Energieleverancier Elindus lanceert vandaag een nieuw product waarmee bedrijven op een slimme manier kunnen inspelen op de volatiele energiemarkten. Met het concept Elion kunnen bedrijven hun eigen energie verkopen aan een hoge marktprijs en verbruiken aan een lage marktprijs. De datagedreven centrale stuurdoos, die geconnecteerd is met een batterij, digitale meter en andere energiebronnen van bedrijven, zorgt altijd voor de juiste aansturing op het juiste moment. Zo genieten bedrijven van een lagere energiefactuur en verdienen ze aan hun eigen, opgewekte energie.

Handelen op de markt

Volatiliteit kenmerkt de huidige energiemarkt. De verdere elektrificatie en de investeringen in hernieuwbare energie zullen het evenwicht van vraag naar en aanbod aan energie nog meer verstoren. “Elindus gelooft sterk dat een volatiele energiemarkt geen bedreiging vormt, maar net een opportuniteit creëert voor bedrijven”, aldus Matthias Detremmerie. “We willen bedrijven helpen om in te spelen op die voortdurende schommelingen op de energiemarkten.”

Om dit te realiseren, geeft Elindus, met haar nieuwe product Elion, bedrijven toegang tot de volledige energiemarkt. Naast de traditionele energiemarkten (FIX of FLEX) kunnen bedrijven energie verhandelen op de zogenaamde onbalansmarkt. De onbalansmarkt komt tot stand omdat er op elk moment van de dag een teveel of tekort aan elektriciteit op het net is. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod kunnen aanbieders van energie, zoals bedrijven die energie opslaan op een batterij, stroom verhandelen op de onbalansmarkt. Gezien de energieprijzen steeds meer per uur en zelfs per minuut fluctueren, wordt handelen op de onbalansmarkt bijgevolg ook steeds lucratiever.

Datagedreven aansturing

Bedrijven energie laten verhandelen op de volledige energiemarkt is een eerste stap. Vervolgens moeten ze hun eigen energie op de meest optimale manier inzetten. Elion maakt dit voor hen mogelijk, zonder dat ze zelf iets moeten doen. Elion is een datagedreven, centrale stuurdoos die connecteert met een digitale meter, een batterij, zonnepanelen, laadpalen of andere energiebronnen.

Wanneer de vraag naar stroom groter is dan het aanbod, noteert de stroomprijs op de onbalansmarkt positief. Op dit moment levert Elion stroom terug aan het net. Bedrijven verkopen hun eigen, opgewekte energie aan een hoge marktprijs. Wanneer het aanbod groter is dan de vraag, noteert de prijs lager dan op de traditionele energiemarkten.  Bij een lage marktprijs verbruiken bedrijven hun eigen opgewekte energie of haalt Elion goedkope stroom van het net af.

Andere benadering

“Elion brengt een gedrag- en mentaliteitsverandering teweeg”, aldus nog Detremmerie. “Bedrijven kunnen immers shiften van loutere energieverbruikers naar slimme verbruikers en producenten in één. Het is de prijs die bepaalt of ze zich gedragen als een verbruiker of verkoper van energie, uiteraard steeds in lijn met wat operationeel mogelijk is voor hen. Met Elion kunnen bedrijven hun eigen energie verkopen én verbruiken op het beste moment. Zo creëren we een win-win situatie. Enerzijds verlaagt de energiefactuur door energie te verbruiken wanneer de marktprijs laag staat. Anderzijds wordt een terugverdienmodel gecreëerd door energie te verkopen wanneer de marktprijs hoog noteert. Met Elion als nieuw product gaat Elindus een stap verder dan het aanbieden van energiecontracten. We sturen het ecosysteem van bedrijven aan en brengen zo de energietransitie binnen bij de klant.”

Elion is een samenwerking tussen energieleverancier Elindus, The Energy Hub (installatie van de batterij die kan communiceren met de centrale stuurdoos) en Smart at Energy (ontwikkeling centrale stuurdoos, artificial intelligence en machine learning).

Voor meer informatie www.elion.be

https://www2.elindus.be/ElionMadeIn

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.