Stas 24

Waregemse Squadron helpt bedrijven op de snelweg naar digitalisering

WAREGEM - De Belgische maakindustrie heeft het niet onder de markt. Na de energiecrisis en inflatie van loonkosten en grondstoffen, blijft de krapte op de arbeidsmarkt een grote zorg. Bij gebrek aan talent, kunnen heel wat maakbedrijven minder snel groeien dan verwacht. “Enkel door het productieproces verregaand te digitaliseren en te automatiseren zullen ze ook competitief kunnen blijven", zegt Pieter-Jan De Man van het Waregemse bedrijf Stas (opleggers, trailers). "De realiteit is echter dat het transformatieproces, of het nu gaat om het verzamelen van data, robotisering of automatisering, bij velen nog in zijn kinderschoenen staat. Wij willen met met onze spin-off Squadron de bedrijfswereld sneller op de juiste weg helpen.”

Met Squadron riep STAS al een bedrijf in het leven dat industriële kmo’s helpt om hun transformatie te versnellen. “Nadat we in 2019 door technologiefederatie Agoria uitgeroepen werden tot Factory of the Future besloten we om onze ervaring in digitalisering en automatisering ook open te stellen voor derden. Concreet begeleiden we maakbedrijven naar end-to-end digitalisatie. We fungeren als sparring partner en adviseur en ontwikkelen en implementeren ook de nodige digitale applicaties.”

Voor tal van bedrijven zette Squadron intussen met succes een digitaliseringsproject op. “We willen op dat elan voortgaan, ook voor lasautomatisering, alleen zal dat voortaan onder een nieuwe naam gebeuren”, vertelt Pieter-Jan. “Voortaan spreken we van ‘Squadron Digital’ voor hulp bij end-to-end digitalisatie en van ‘Squadron Motion’ voor lasautomatiseringsprojecten. Daarbij gaan we maakbedrijven ook helpen bij het automatiseren van hun lasprocessen om zo hun productieproces naar een hoger niveau te tillen.”

Op maat gemaakte hardware én software-oplossingen

“Een succesvol lasrobotiseringsproject omvat twee essentiële componenten: de hardware die de robot, lasbron, laskaliber en mogelijk externe assen omvat én de software die het geheel aanstuurt", stelt senior automation engineer, Patrick Hugelier. "Squadron Motion is officiële integrator van de robotmerken ABB en Yaskawa voor de Belgische markt. Beide merken behoren tot de top binnen dit segment. De eerste robots die we 20 jaar geleden bij STAS in gebruik namen, vervullen nog steeds consistent hun functie. We werken met lasbronnen van ESAB, Fronius en EWM, en bieden ook diensten aan voor het ontwerpen en produceren van laskalibers. Het idee dat lasautomatisering alleen voordelig is voor grootschalige series is een misvatting die wij weerleggen. Met het intern ontwikkelde Squadron Robotic Programming System kunnen programma's voor parametrische producten autonoom worden gegenereerd op basis van parameters uit het ERP-systeem. Deze software bewijst iedere dag zijn kracht bij moederonderneming STAS, waar geen programmeurs aan het werk zijn."

Wit blad

Voor bedrijven die meer inzicht willen in de data van hun robots en machines, werd er intern een datavisualisatieplatform ontwikkeld. Het vastleggen, interpreteren, visualiseren en koppelen van data wordt steeds belangrijker, omdat dit bedrijven diepgaand inzicht geeft in hun productieprocessen.

In de praktijk moeten heel wat bedrijven vandaag van een wit blad vertrekken voor zo’n automatisering en digitalisering. “Net dankzij onze onafhankelijke benadering, onze jarenlange technische expertise, diepgewortelde kennis van de sector en sterke verankering in Vlaanderen kunnen we in elk project toegevoegde waarde creëren en maakbedrijven helpen op weg naar Industrie 4.0”, aldus nog Patrick Hugelier.